Siirry pääsisältöön

Manuel Dunkel (s. 1971) vakiinnutti paikkansa yhtenä Suomi-jazzin vahvimmista äänistä 1990-luvun puolivälissä. Dunkel on tullut tunnetuksi rikkaasta ja ilmaisuvoimaisesta tyylistään, vahvoista melodialinjoistaan sekä intensiivisestä svengistään.

Dunkel innostui jazzista teini-iässä, imi jazzin kieltä levytyksiä kuuntelemalla ja päätyi lopulta opiskelemaan saksofonin soittoa Pop & Jazz Konservatorioon, Helsinkiin. Tällöin häntä kiehtoi erityisesti legendaarisen John Coltranen tuotanto, ja Tranesta tulikin yksi hänen suurimmista musiikillisista vaikuttajistaan. Valmistuttuaan konservatoriosta Dunkel hyväksyttiin Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja jossa hän toimii nykyään opettajana.

1990-luvulla Dunkel profiloitui eritoten monipuoliseksi ja ilmeikkääksi muusikoksi soittamalla hyvin erilaisissa kokoonpanoissa funkista tyylipuhtaaseen jazziin. Saksofonistin taidot ja intensiivinen soitto huomattiin nopeasti yleisön ja kriitikoiden keskuudessa, mistä tunnustuksena Dunkel vastaanotti Pekka Pöyry – saksofonipalkinnon vuonna 1996. Niin ikään vuosina 1999-2001 hänet äänestettiin parhaaksi tenorisaksofonistiksi Jazzrytmit -lehdessä.

Hän alkoi johtaa omaa kvartettiaan vuonna 1996, ja Manuel Dunkel Quartetin samanniminen ensilevy tuli ulos kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1998. Alkuperäisellä ryhmityksellään yhtyeeltä on tullut ulos kaksi albumia, joiden jälkeen Dunkel on julkaissut toiset kaksi albumia kahdella eri kvartetti-miehityksellä. Albumit koostuvat enimmäkseen Dunkelin omista sävellyksistä. Dunkel on tehnyt kvartettinsa kanssa useita kiertueita Suomessa ja esiintynyt kansainvälisillä jazzfestivaaleilla Ranskassa, Kreikassa, Marokossa ja Serbiassa kotimaansa lisäksi. Viimeisimmällä omalla albumilla, Meeting Point (Texicalli Records 2013), Dunkelin United –kokoonpanoa tukevat Proton String Quartetin jouset.

Vuodesta 1994 lähtien Dunkel on soittanut Suomen johtavassa big bandissä, UMOssa. Muita yhtyeitä, joissa Dunkel on vaikuttanut 1990-luvulta asti, ovat mm. Jukka Perko & Hurmio-orkesteri, Platypus Ensemble sekä pohjoismaisista muusikoista koostuva TONIC. Lisäksi saksofonisti on vieraillut solistina sekä Suomessa että ulkomailla ja soittanut mm. Paul Jacksonin, Rick Margitzan, Eric Truffazin and Kenny Wheelerin kanssa.

ed. Annamari Innanen 23.3.2014