Siirry pääsisältöön

We Jazz -festivaali alkaa, ohjelmistossa myös elokuvaa, keskusteluja ja lastentapahtuma

entry-image

Kahdeksanpäiväinen We Jazz -festivaali esittelee laajan otoksen jazzmusiikkia Helsingissä 26.11.–3.12. Useita esiintyjistä kuullaan Suomessa ensi kertaa ja lavoille nousee myös lukuisia ensi kertaa missään julkisesti esiintyviä yhtyeitä. Lisäksi mukana on monia tuoreita vierailijoiden ja kotimaisten muusikoiden yhteistyöuutuuksia ja uusia esityspaikkoja. Tänä vuonna mukana on myös lapsille suunnattu esityskonsepti, yleisölle avoimia keskusteluja ja elokuvaa.

We Jazz festivaali täyttää Helsingin uudella musiikilla tulevasta sunnuntaista alkaen. Jo julkistetun ohjelman lisäksi tapahtuma täydentyy vielä elokuvanäytöksillä, keskusteluohjelmalla ja lapsille suunnatulla esityskonseptilla.

Järjestyksessään kymmenennen We Jazz -tapahtuman liput ovat myynnissä Tiketissä.

KESKUSTELUOHJELMAA

Lauantaina 2.12. Kulttuuritehdas Korjaamolla koetaan tapahtuman pisin päivä, kun ohjelma alkaa jo klo 11 mielenkiintoisella keskusteohjelmalla. Festivaalin residenssiartisti, yhdysvaltalainen alttosaksofonisti ja säveltäjä Darius Jones keskustelee We Jazzin taiteellisen johtajan Matti Niveksen kanssa mm. musiikistaan, tuoreesta albumistaan ja Fluxus-liikkeen vaikutuksesta taiteeseensa. Aamupäivän toinen keskustelu käsittelee ruotsalaissaksofonisti Bengt "Frippe" Nordströmiä (1936–2000), jonka kunniaksi Korjaamolla kuullaan yhteistyössä saksofonisti Mats Gustafssonin kanssa koottu 13 sooloesityksen sarja. Lisäksi Antoine Prumin ohjaama Frippe-elokuva saa ensi-iltansa yleisölle maksuttomassa näytöksessa Korjaamolla samana päivänä klo 17. Keskustelemassa Prum, Gustafsson, sekä festivaalilla niin ikään esiintyvä ruotsalainen lyömäsoitintaiteilija Sven-Åke Johansson. Päivän keskustelujen jälkeen Post Koma -yhtyeen riveissä festivaalilla esiintyvät Petter Eldh ja Otis Sandsjö pitävät workshopin, jossa kuullaan tuoreen Koma Saxo -albumin synnystä ja kaksikon taiteellisesta prosessista.

LASTENKONSERTTI

Korjaamon päiväohjelmaan kuuluu myös lastenkonsertti, jossa esiintyy suomalais-tanskalainen JAF Trio. Yhtye esittää musiikkiaan "lapsille sopivassa formaatissa", eli soittaen lyhyitä settejä, joiden lomassa on mahdollista keskustella muusikoiden kanssa ja tutustua instrumentteihin. Lisäksi tarjolla on puuhapaja, jossa kävijät voivat piirtää oman levynkannen We Jazzin tarjoamiin "white label" -levyihin eli tulevien julkaisuiden testiprässeihin. Kukin levynkannentekijä saa ainutlaatuisen levynsä mukaan kotiin kuunneltavaksi. 

ELOKUVIA

Iltapäivällä Korjaamon Kinossa nähdään kaksi elokuvaa, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Ohjaaja Antoine Prumin Blue for a Moment (2017) kertoo ainutlaatuisesta taiteilijasta, ruotsalaisesta Sven-Åke Johanssonista (s. 1943), joka esiintyy festivaalilla yhdessä kokeellisen elektronisen musiikin keskeisiin visionääreihin kuuluvan Jan Jelinekin kanssa. Toinen Prumin elokuva on maailmanensi-iltansa We Jazz -festivaalilla saava Bengt FRIPPE Nordström, a portrait. Ensimmäinen elokuvanäytös alkaa klo 15, toinen klo 17. Elokuvan ohjaaja ja muita tekijöitä on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin näytösten jälkeen.

We Jazz -festivaalin taiteellinen johtaja Matti Nives kertoo tämän vuoden We Jazz -festivaalista:

"We Jazz -festivaali jatkaa seikkailuaan inspiroivan jazzmusiikin parissa. Festivaalillemme ominaiseen tapaan useat esiintyjistä ovat yleisölle entuudestaan tuntemattomia. Se avaa mahdollisuuden uuden löytämiseen ja yllättymiseen, hetkessä elämiseen ja aitoon läsnäoloon. Ilman tarkkoja ennakko-odotuksia voi löytää jotain voimakasta, jota ei edes tiennyt kaipaavansa.

Samalla We Jazz asettuu luontevasti keskusteluun elämyksen merkityksestä ja siitä, mitä musiikki ja taide laajemminkin voivat tuoda arkeemme ja elämäämme. Kun myös laajempi yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu koskettelee taiteen ja sivistyksen merkitystä, tuntuu että näiden teemojen relevanssi ei ole vähenemässä.

We Jazz -festivaalilla esiintyy artisteja, joilla on aito mahdollisuus tuoda meidät yhteen. Festivaalille valikoidut esiintyjät ilmentävät taiteessaan positiivista, eteenpäin suuntautuvaa energiaa. He tekevät kukin sen omalla äänellään ja tyylillään, ja me puolestamme haluamme esittää kaikille kävijöille avoimen kutsun kohdata tapahtuma omista lähtökohdistaan, uteliaana."

Nostoina nyt julkistetusta esiintyjäkaartista voidaan poimia norjalaisrumpali Gard Nilssenin 17-henkinen Supersonic Orchestra, joka tuo yhteen käytännössä merkittävän koonnin uuden sukupolven aktiivisimpia norjalaisia ja ruotsalaisia muusikoita, brooklyniläisen saksofonistin Jonah Parzen-Johnsonin kotikonsertit, Teppo Mäkysen rakastetun The Stance Brothers -aliaksen odotetun paluun keikkalavoille yli 10 vuoden tauon jälkeen, sekä saksofonisti Timo Lassyn ja haitaristi Niko Kumpuvaaran uuden duokokoonpanon. Vapaan jazzin tähtinimiin lukeutuva Mats Gustafsson puolestaan kuratoi festivaalin kanssa sarjan myöhemmin julkistettavia sooloesityksiä ja esittelee tuoreen triokokoonpanonsa IF A NAME.

We Jazz 2023

Helsingissä 26.11.–3.12.
#wejazz2023
wejazz.fi/2023
Tapahtuma Facebookissa
Liput myynnissä osoitteessa tiketti.fi/wejazz2023

We Jazz 2023 -Spotify-lista

Koko We Jazz 2023 -ohjelma tapahtuman verkkosivuilla.

Esiintyjät (A-Ö)

Anni Kiviniemi Trio
Borderlands Trio
Darius Jones Helsinki Accord
Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet
Eskola/Puolitaival/Seppä/Mäkynen Quartet
Gard Nilssen's Acoustic Unity feat. Møster
Gard Nilssen's Supersonic Orchestra
IF A NAME
Jan Jelinek & Sven-Åke Johansson
JAF Trio
Jazz kiinnostaa
Jonah Parzen-Johnson You're Never Really Alone
Kiri Ra!
Laihonen & Salmi
Magnetia Orkesteri
Mauricio Takara & Carla Boregas
Mats Gustafsson Presents: Solos For Frippe
Phardah
Post Koma
Timo Lassy & Niko Kumpuvaara
The Stance Brothers
Topias Tiheäsalo
Valtteri Laurell Nonet
VIRTA
We Jazz DJs & Friends
+ salakeikka

Tapahtumapaikat (A-Ö)

 

G Livelab
Harju 8
Jacitan koti
Johanneksen koti
Kahvila Sävy
Kalliosali
Kulttuuritehdas Korjaamo
Kuudes Linja
Peloton Cycling Eatery
Radisson RED
Solo Sokos Hotel Torni
+ salainen keikkapaikka

Yhteistyökumppanit:  Fat Lizard Brewing Co., Pop Media, Radio Helsinki, Radisson RED Helsinki, Solo Sokos Hotel Torni, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Tukijat: Gesellius Fond, Helsingin kaupunki, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Musiikin edistämissäätiö, Robert D. Bielecki Foundation, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Thurings stiftelse

Gard Nilssen's Supersonic Orchestra © Anna Niedermeier

Kommentoi