Siirry pääsisältöön

Viapori Jazz viettää 20. juhlavuottaan 23.–28.8.2022

entry-image

Todella pitkäksi venähtäneen poikkeusajan jälkeen on aika kokoontua poikkeuksellisen hienolle festivaalille juhlistamaan Viapori Jazzin väliin jäänyttä kahdennettakymmenennettä jazzjuhlaa. Tervetuloa nauttimaan elokuun illoista Suomenlinnaan Viapori Jazzin musiikillisen tarjonnan ääreen!

Viapori Jazzin mahdollistavat Rudus, Teollisuusliitto, Nets, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki ja Suomenlinnan hoitokunta.

Viapori Jazzin uusi kumppani on myös John Nurmisen säätiö, joka on toiminut Itämeren ja sen perinnön suojelemiseksi jo lähes 30 vuotta. Pääsylipun hintaan voidaan lisätä asiakkaan haluama summa, joka tilitetään John Nurmisen säätiön Itämerihankkeille.

VIAPORI JAZZ 2022 OHJELMA

Jazzsaari, Maarit Kytöharjun valokuvanäyttely
Viapori Jazzin 20-vuotista taivalta juhlistava valokuvanäyttely toteutuu tämän vuoden festivaalilla. Tenalji von Fersenin Korppukuivaamon käytävää värittävät Viapori Jazzia 10 vuotta kuvanneen valokuvaaja Maarit Kytöharjun arkistoistaan poimimat valitut jazzhetket. Muistikorteille on tallentunut laaja otos elokuisen Suomenlinnan tunnelmia ja huippujazzareita työssään. 

Näyttely on avoinna kaikille Viapori Jazz -viikolla 23.-27.8. klo 12-17 ja lisäksi festivaalin konserttien yhteydessä pääsylipun ostaneille mainittuina päivinä.


TIISTAI 23.8.Perko/La
Tenalji von Fersen
K18 / 32 € 
klo 19

Jukka Perko saksofonit
Mikko Perkola laulu, viola da gamba, elektroniikka
Mamba Assefa lyömäsoittimet

Saksofonisti Jukka Perkon ja gambisti-laulaja Mikko Perkolan musisoinnissa kohtaavat eri tyylit ja aikakaudet kun kirkkaita 1600-luvun luuttulauluja ja tuoreempia Eppu Normaalin hittejä liimataan yhteen savuisella jazzilla ja viimeistellään suomalaiskansallisilla mausteilla. Kokonaisuuden aateloi Mamba Assefan värikylläinen lyömäsoitinpaletti. Rakkautta on ihmetelty läpi vuosisatojen, ja ihmetellään tänäkin iltana barokin ja nykypäivän, akustisen ja sähköisen välisten jännitteiden kokonaisuudessa, joka pitää kuulijat otteessaan konsertin alusta loppuun.

KESKIVIIKKO 24.8.

Veden päällä ja alla - Emma Salokoski & Jarmo Saari
Tenalji von Fersen
K18 / 32 € 
klo 19


Emma Salokoski laulu

Jarmo Saari kitaraEmma Salokosken hienostunut ääni ja Jarmo Saaren kuulas kitarismi soivat sävykkäästi Fersenin jylhässä holvistossa Viapori Jazzissa. Tässä konsertissa ei kuulla solisteja ja säestäjiä vaan tasavertaisten muusikkojen runollista ja virtuoottista musisointia. Tervetuloa vaipumaan Salokosken ja Saaren virittämään lohdulliseen musiikilliseen verkkoon kesän jättäessä meille haikeita jäähyväisiään.

TORSTAI 25.8.Yllätyskonsertti


Tenalji von Fersen
K18 / 32 €
klo 19

Pandemia-ajan aiheuttaman elävän musiikin vakavan puutostilan seurauksena saattaa kesällä 2022 ilmetä väestötason valinnanvaikeutta: mihin konserttiin mennä? Panostaako Ellingtoniin vai Elgariin? Hakeutuako Parker- vai Puu-konserttiin? EI HÄTÄÄ: nyt on nimittäin täsmäkonsertti tarjolla kaikille päätöksentekoa karttaville kansalaisille! Ei enää empimistä Paulojen V ja K välillä, ei hinta-laatu-suhteen pohdiskelua lippuluukulla: tilaat vain tiketit ja tähtäät seitsemäksi Ferseniin korvat höristen kuuntelemaan Viapori 
Jazzin perinteisesti ensimmäiseksi loppuun myyvää yllätyskonserttia!

PERJANTAI 26.8.Äänikylpy - Ona Kamu äänimaljat

Myllysali S / 16 € klo 17

Työviikon päätteeksi on luvassa erityisen rentouttava irtiotto arjesta Ona Kamun johdolla. Aika pysähtyy, kun tämä näyttelijänä ja laulajanakin tunnettu taiteilija soittaa vaikuttavia värähtelyjä tuottavia äänimaljoja Myllysalin kauniissa ja pitkässä kaiussa. Aloita viikonloppusi meditatiivisella äänikylvyllä Suomenlinnan linnoituksen taikapiirissä!

Tribuutti Herb Alpertille - Tero Lindberg & Tijuana GT

Tenalji von Fersen
K18 / 32 €
klo 19

Tero Lindberg trumpetti
Jay Kortehisto pasuuna
Arttu Takalo vibrafoni
Varre Vartiainen kitara
Harri Rantanen basso
Anssi Nykänen rummut

Perjantai-illan huumaa on luvassa vanhassa viljavarastossa Tero Lindbergin tihkuttaessa trumpetistaan hunajaisia säveliä Fersenin holvistojen alla. Yli miljoona katsojaa Youtubessa kerännyt Lindberg supermuusikoista koostetuine orkestereineen kärrää kuulijat Tijuanan tilataxilla 60-luvulla maailman hurmanneen Herb Alpertin suurten hittien pariin. Oi niitä aikoja, kun yhtye ilman laulajaa saattoi tahkota rahaa! Yksinäinen härkä! Lemmenliemi no 9! Hunajan maku!

LAUANTAI 27.8.

Olympiaadi Suomenlinnalle - Tommy Lindgren sanataide
Suomenlinnan sotamuseo
S / 32 €
 Klo 15


Tatu Rönkkö lyömäsoittimet, elektroniikka
Jukka Perko saksofonit

Olympialaiset 1952 toivat Suomeen modernia arkkitehtuuria, uusia virvokkeita ja – mikä tärkeintä — lauttayhteyden Suomenlinnaan. Nyt tätä uuden aikakauden alkua muistellaan julkisen liikenteen kantaman päässä linnoitussaaremme Sotamuseossa. Se on juuri oikea paikka rap-artistin ja urheilutoimittaja Tommy Lindgrenin pohtia olympialaisten hengessä sitä, mikä tekee urheilijasta sankarin! Ja kenelle urheilijan sankaruus kuuluu? Lyömäsoitintaiteilija Tatu Rönkkö ja saksofonisti Jukka Perko tuovat teokseen musiikillisen kaleidoskooppinsa kautta pyöräytettyä mm. vuoden 1952 suosikkimusiikkia, ja vievät kuulijat ihailemaan sodan jälkeen alkaneen uuden ajan modernismin ihmeitä matkalla Helsingin olympialaisten tunnelmasta tähän päivään. 
Jazz & Dikter  - Claes Andersson in Memoriam

Tenalji von Fersen
K18 / 32 €
klo 18

DJ Bunuel  puhe
Riitta Paakki piano
Kaisa Mäensivu basso
Reiska Laine rummutRunoilija, humanisti, psykiatri ja muusikko Claes Andersonin taide on pääosassa Viaporin lauantain alkuillan konsertissa Riitta Paakin trion versioidessa antaumuksella Anderssonin suosikkikappaleita. Sana- ja säveltaide kohtaavat Viaporin lauantai-illassa, kun radioäänenäkin tunnettu DJ Bunuel lukee musiikin ohessa kaivatun kulttuuripersoonan runoja.


Timo Brass Band
Tenalji von Fersen
K18 / 32 €
klo 21

Esa-Pekka Tupala pasuuna
Aapo Wiksten trumpetti
Danila Pushin trumpetti
Lassi Silventoinen altosaksofoni
Sami Leponiemi tenorisaksofoni
Casimir Ekman baritonisaksofoni
Ville Niemelä/ Sanna Sadeharju sousafoni
Oskari Auramo/ Aleksi Ylimäki lyömäsoittimet

Jalanvipatustakuu on voimassa lauantai-illan iltamissa Timo Brass Bandin astuessa Fersenin lavalle. Tämä raikas ja urheilullinen kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt kokoonpano lupaa tanssia karvaisten apinoiden lailla ja vetää yleisön vastustamattomasti mukanaan kuumaan menoonsa. Jos olet kaivannut jotain energistä, trendikästä ja freesiä, tämä illanvietto on sinulle!


SUNUNTAI 28.8.

Kaanaanmaa 20 vuotta - Jukka Perko & Virtuosi di Kuhmo
Suomenlinnan kirkko
S / 32 €
 klo 15.00 


Suomalaisten sydämiä syvästi koskettanut Jukka Perkon ja Virtuosi Di Kuhmon virsialbumi Kaanaanmaa täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Viapori Jazzin päätöspäivänä albumin rakkaudella uudelleensovitetut uljaat melodiat täyttävät sielun sopukat helähtäessään soimaan Suomenlinnan kirkossa. Vuosisataiseen verenperintöömme kuuluvien virsien kaikuessa myös agnostikkojen on helppo uskoa enkeleihin.

viaporijazz.fi 

Kommentoi