Siirry pääsisältöön

Uusi suomalaisen rytmimusiikin tietokanava Funky Finland avattu

entry-image

Uusi suomalaisen rytmimusiikin tietokanava esittelee verkossa eri tyylilajien valiot tuotoksineen sekä antaa läpileikkauksen paikallisiin alakulttuureihin. Alan ammattilaisille ja harrastajille suunnattu palvelu toimii myös keskeisenä ikkunana maailmalle globalisoituneella musiikkikentällä ja edistää artistien kansainvälistymistä.

6.6.2022 avattu Funky Finland rummuttaa suomalaisen rytmimusiikin ystävien ulottuville kattauksen informaatiota vuosien varrelta suomalaisartisteista, jotka ovat antaneet arvokkaan panoksensa rytmimusiikin alakulttuureille. Musiikillisesti painotus on genreissä, kuten funk, soul ja rhythm’n’blues mutta valikoiduilta osin myös jazz, reggae, hiphop, nyky-r&b, afrobeat, rytmipainotteinen maailmanmusiikki ja näiden moninainen fuusio, jota enimmäkseen tänä päivänä julkaistaan. Kaikki sisältö on suomeksi ja englanniksi. Asiavirheiden välttämiseksi artisteille annettu mahdollisuus myös tarkistaa tekstit ennalta.

Ensi vaiheessa Funky Finland esittelee liki 40 kotimaista artistia 1980-luvulta eteenpäin. Aivan ketä tahansa palveluun ei ole tarkoitus nostaa vaan toimitus päättää viime kädessä omien kriteeriensä ja kokonaisarvion perusteella sen, onko artistilla ollut sellaista merkitystä omassa alakulttuurissaan tai laajemmin, että esittely Funky Finland -palvelussa on perusteltu. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tulevaisuudessa rajoittua ainoastaan alan suurimpiin tähtiin tai edelläkävijöihin, jotka tässä vaiheessa saavat enemmän palstatilaa.

- Alkuun palvelu on eräänlainen artistiportaali, joka auttaa tutustumaan alan merkkitekijöihin ja heidän musiikkiinsa. Musiikinkulutuksen ja promootion pirstaloiduttua internetiin tietoa on vaikea löytää yhdestä lähteestä ja moni upea musiikintekijä jää helposti valtavirran varjoon. Asiantuntemuksella kuratoitu artistigalleria vastaa tähän ja edistää musiikkivientiä, jolle on paljon tarvetta ja joka kehittää artistien toimintaedellytyksiä toimia tänä päivänä, kuvailee hankkeen tuottaja ja päätoimittaja Joonas Kervinen.

Visiona on kehittää Funky Finland tietokanavan ohella alansa keskeiseksi verkkomediaksi, joka tarjoaa myös laajemmin artikkeleita ja blogikirjoituksia sekä ylläpitää kulttuurihistoriallisesti tärkeää tietoarkistoa suomalaisesta rytmimusiikista, joka on tehnyt suuren vaikutuksen alakulttuuissaan joko täällä tai yhtä lailla kansainvälisesti. Myös ainutlaatuista video- ja audiomateriaalia Funky Elephant -festivaaleilta vuosien varrella on tarkoitus tuoda palvelussa tulevaisuudessa esille. Vuorovaikutus artistien kanssa on tiivistä, ja suunnitelmana on hankkeen kautta tarjota esimerkiksi koulutusta kansainvälistymisestä ja artistipromootiosta matalalla kynnyksellä.

Musiikkikentän globalisoituneella kentällä monilla suomalaisartisteilla olisi varmasti kansainvälistä potentiaalia. Promootio on kuitenkin yleensä niin Suomeen keskittynyttä, että musiikki jää paikallisen rajallisen yleisön fanittamaksi. Useampikin kotimainen alan artisti on silti jo osoittanut potentiaalinsa maailmalla. Funky Finlandin yhtenä päätavoitteena on edesauttaa alan artistien kansainvälistymistä.

Lisätiedot: www.funkyfinland.fi 

Kuva: Noora Sandgren

Kommentoi