Siirry pääsisältöön

UNESCOn kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia rauhan ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun sanansaattajana 30.4.

entry-image

30.4. juhlitaan jälleen UNESCOn kansainvälistä jazzpäivää. Jazzin taiteellisen itseisarvon lisäksi päivä viestii rauhan, kulttuurienvälisen yhteistyön sekä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen puolesta. Suomen Jazzliitto järjestää viikon kestävän Jazzpäivä-kampanjan, jonka kasvoina loistavat tänä vuonna jazzmuusikot Johanna Iivanainen ja Jukka Eskola.

Huhtikuun 30. päivänä vietettävä UNESCOn kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia ja sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja rauhan viestinviejänä. Suomessa juhliminen aloitetaan jo 21.4. alkavalla Jazzpäivä-kampanjalla, joka nostaa esiin kotimaisia jazztapahtumia ja -juhlallisuuksia yli viikon ajan.

Jazzin itseisarvon lisäksi juhlapäivän laajempi sanoma, kulttuurienvälinen yhteistyö, rauha sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, on Ukrainan ja Gazan sotien varjossa erityisen ajankohtainen. Kansainvälisen jazzpäivän johtohahmo, legendaarinen pianisti sekä UNESCOn hyvän tahdon lähettiläs Herbie Hancock on aikanaan pukenut jazzin merkityksen ytimen seuraavasti: “Jazzissa on toivoa ja solidaarisuutta, joita me kaikki tarvitsemme juuri nyt.”

Suomen Jazzliiton Jazzpäivä-kampanjan kasvoina toimivat vuonna 2025 laulaja Johanna Iivanainen ja trumpetisti Jukka Eskola.

Laulaja Johanna Iivanaisen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita ovat olleet Eero Koivistoisen yhtyeAntti Sarpila Swing BandTrio Ahvenlahti-Koivistoinen-IivanainenJimJamMurMurJohanna & Mikko Iivanainen Duo1N ja Korpi Ensemble. Suurelle yleisölle Iivanainen on tullut tutuksi SuomiLOVE-tv-ohjelman housebandin solistina vuosina 2014–2019. Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong -palkinnon ja vuotta myöhemmin Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät hänelle puolestaan historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon. Iivanaisen kattava diskografia sisältää yli 50 levytystä, joista tuorein on kuluvana vuonna julkaistu Johanna & Mikko Iivanainen Duon Surutuuli.

Trumpetisti Jukka Eskola on yksi Suomen arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista jazzmuusikoista. Hän on tullut tutuksi useista kokoonpanoistaan, kuten Jukka Eskola QuintetJukka Eskola Soul Trio sekä tuoreesta yhteistyöstään Lassy–Eskola: Nordic Stew. Eskola oli myös mukana The Five Corners Quintetissa, jota on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä jazzyhtyeistä. Eskola on arvostettu sessiomuusikko, säveltäjä, sovittaja ja taiteellinen johtaja: hän on toiminut useiden festivaalien taiteellisena johtajana ja ollut mukana yli 200 levytyksessä. Eskolan sooloalbumit, kuten Jukka Eskola (2005), Jukka Eskola Soul Trio (2017) ja Steamy! (2019), ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa jazzkentällä, kun taas laajaa yleisöä Eskola on tavoittanut muun muassa televisio-ohjelmissa Elämäni BiisiSuomiLove ja Tanssii tähtien kanssa.

Sekä Iivanainen että Eskola haluavat nostaa jazzmusiikin olemuksesta esille muun muassa vapauden.

”Jazz perustuu vahvaan vuorovaikutukseen, yhdessä tekemiseen ja yksilön vapauteen. Se on heittäytymistä alati uusiin kohtaamisiin ja tilanteisiin, joissa ankkurina toimii läsnäolo ja kunnioitus toisiamme kohtaan. Siitä syntyy rauha ja rakkaus”, kuvailee Iivanainen.

”Jazz on vapauden, rytmin ja tunteiden juhlaa. Se elää hetkessä, yllättää ja vie mukanaan. Jazzmusiikki ei tunne rajoja – siinä ei ole oikeaa eikä väärää, vain avoimuutta ja suvaitsevaisuutta”, kiteyttää Eskola.

International Jazz Day – kansainvälinen jazzpäivä ja Jazzpäivä-kampanja

Vuonna 2011 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO nimitti 30. huhtikuuta International Jazz Day:ksi eli kansainväliseksi jazzpäiväksi nostaakseen esiin jazzia ja sen diplomaattista tehtävää yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jo yli vuosikymmenen ajan jazz on taidemuotona virallisesti tunnustettu rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.

Kansainvälistä jazzpäivää johtaa legendaarinen pianisti ja -säveltäjä Herbie Hancock, joka toimii UNESCOn kulttuurienvälisen vuoropuhelun hyvän tahdon lähettiläänä ja Herbie Hancock -instituutin puheenjohtajana.

Vuonna 2025 Suomen Jazzliitto haastaa suomalaisia ottamaan osaa UNESCOn Kansainvälisen jazzpäivän juhlintaan Jazzpäivä-kampanjan myötä. Ohjeet osallistumiseen löytyvät Jazzliiton sivulta täältä.

Kommentoi