Siirry pääsisältöön

Sylvain Rifflet ja Verneri Pohjola kiertueella huhtikuussa

entry-image

Ranskan jazzskenen ylistetyimpiin saksofonisteihin lukeutuva Sylvain Rifflet tuo Suomeen kvartettinsa, jonka kokoonpanossa on jo pitkään loistanut myös Suomen trumpetistitähti Verneri Pohjola. Keväinen kiertue käynnistyy tiistaina 16. huhtikuuta Helsingin Malmitalolla. Sen jälkeen yhtyettä kuullaan Joensuussa, Savonlinnassa, Äänekoskella, Seinäjoella ja Raahessa. Jo ennen kvartettikokoonpanon osuutta Rifflet ja Pohjola esiintyvät duona lauantaina 13.4. Janakkalassa ja sunnuntaina 14.4. Loviisassa. Kiertue jatkuu koko kvartetin voimin Baltiassa 24.-30.4.

Pariisin konservatorion kasvatti, saksofonisti, klarinetisti ja säveltäjä Sylvain Rifflet on saanut paljon tunnustusta omaperäisistä yhtyeistään ja projekteistaan. Mainittakoon vuoden 2016 ranskalainen jazzalbumi ”Mechanics”, sekä amerikkalaisen Verve-levymerkin 2017 julkaisema ”Re-Focus”, joka on kunnianosoitus Stan Getzin ”Focus” -levylle. Suomen konserteissa kuullaan Rifflet’n omille ”ikonisille enkeleille” omistettuja kappaleita. “Aux Anges” -ohjelman kappaleiden inspiraation lähteinä ovat toimineet mm. amerikkalaiset modernistit Steve ReichTerry Riley ja Philip Glass, laulaja, aktivisti Abbey Lincoln, kirjailija James Baldwin sekä ohjaaja Claude Sautet. ”Cake Walk from a Spaceship” on VernerPohjolalle omistettu sävellys sekä keväällä 2022 Eclipse Recordsin Suomessa julkaiseman albumin nimi.

Moninkertaisesti palkittu trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Säveltäjä Kaija Saariahon hänelle säveltämän ja elokuussa 2023 kantaesitetyn HUSH-trumpettikonserton myötä Pohjolan muusikkous on saavuttanut entistä laajempaa yleisöä.

Vuodesta 2012 Rifflet’n kanssa yhteistyötä tehnyt Pohjola kuvailee häntä näin: ”Sylvain on todella kunnianhimoinen taiteilija, joka pyrkii aina esittämään taidettaan korkeimmalla mahdollisella integriteetillä ja tarjoamaan yleisölle jotain mitä he eivät ole aiemmin kuulleet. Saksofonistina hänellä on todella ainutlaatuinen tenorisoundi, lähes hypnoottinen. Hän on virtuoosi, mutta ei koskaan itsetarkoituksellisesti”.

Kvartetissa soittaa myös Ranskassa asuva unkarilaiskitaristi Csaba Palotaï, joka on omiaan luomaan hypnoottisia rytmejä ja mestarillisia melodioita. Rifflet’n kanssa pitkään vaikuttanut lyömäsoittaja Benjamin Flament kehittelee vastustamatonta rytmikudosta omalla kotitekoisella vibrafonillaan, jonka hän yhdistää rumpusetin kanssa.

Sylvain Rifflet tenorisaksofoni, shruti box, klarinetti, sävellykset
Verneri Pohjola trumpetti, elektroniikka
Csaba Palotaï kitara
Benjamin Flament lyömäsoittimet

Sylvain Rifflet & Verneri Pohjola duo
La 13.4. klo 18 Janakkala, Keltainen Talo
Su 14.4. klo 18 Loviisa, Saltbodan

Sylvain Rifflet quartet with Verneri Pohjola “Cake Walk from a Spaceship”
Ti 16.4. klo 19 Helsinki Malmitalo / MalmiJazz
Ke 17.4. klo 19 Joensuu, Näyttämö / Jazzkerho 76
To 18.4. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
Pe 19.4. klo 19 Äänekoski, Painotalo
La 20.4. klo 19 Seinäjoki, Kalevan Navetta / Jazzoikoon!
Su 21.4. klo 16 Raahe, Raahen Teatteri / Rantajatsiklubi
Ma 22.4. klo 20 Turku, Mestarinkadun Konserttisali

Kiertueen tuotanto: JMP & Vapaat äänet
Kiertueetta tukevat: Ranskan Instituutti Suomessa, AJC, Adami, Spedidam

www.vapaataanet.fi 

Kuvassa Philippe Giordani, Verneri Pohjola, Sylvain Rifflet, Benjamin Flament.

Kommentoi