Siirry pääsisältöön

Suomen Jazzlegenda-palkinnot myönnetty Sakari Kukolle ja Raoul Björkenheimille

entry-image

Sakari Kukko ja Raoul Björkenheim on valittu uusiksi Suomen Jazzlegendoiksi. Tämän palkinnon saaneita ansioituneita pitkän linjan muusikkoja on valittu vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2001-2014 palkintojen jakamisesta vastasivat Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival. Vuodesta 2017 lähtien palkinnot on myöntänyt Musiikkiarkisto.

Jazzlegenda numero 41:n Sakari Kukon vuonna 2017 julkaistun elämäkerran nimi Sakari Kukko – kaiken maailman pelimanni kuvaa osuvasti hänen hienoa ja monipuolista uraansa, jonka aikana hän on ilmaisussaan yhdistellyt jazzin lisäksi vaikutteita lukuisista musiikkikulttureista ympäri maailmaa.

Parhaiten hän on tunnettu 1974 perustetusta Piirpauke-yhtyeestä. Sen vuosikymmenien ajan monenlaisina kokoonpanoina jatkuneen toiminnan aikana Kukko on ollut tuomassa sen musiikkiin aineksia niin suomalaisesta kansanmusiikista kuin myös afrikkalaisesta ja intialaisesta sekä Lähi-idän ja Itä-Euroopan musiikeista. Piirpaukkeen kanssa hän on esiintynyt lukuisten Euroopan maiden lisäksi myös Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa sekä tehnyt laajoja musiikillisia opintomatkoja eri puolille maailmaa.

Kajaanissa 1953 syntynyt saksofoneja, huiluja ja kosketinsoittimia soittava Kukko on Piirpaukkeen lisäksi esiintynyt monenlaisissa muissakin kokoonpanoissa free-jazz yhtyeistä ja big bandeista sinfoniaorkestereihin ja rockbändeihin asti. Hänen musiikillista laaja-alaisuuttaan kuvaa myös mukanaolo senegalilaisen maailmanmusiikin tähden Youssou N’Dourin Etoile du Dakar-yhtyeesssä.

Piirpaukkeen monien levytysten lisäksi Sakari Kukko on tehnyt useita levyjä myös omissa nimissään muiden muassa virsi- ja jouluteemaisia albumeja. Uransa aikana Kukko on saanut myös lukuisia tunnustuspalkintoja kuten Suomen Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon 1976.

Jazzlegenda numero 42 kitaristi ja säveltäjä Raoul Björkenheim on asunut ja luonut musiikkia yli 40-vuotisen uransa aikana New Yorkissa ja Helsingissä. Hänen dynaamisessa, mutta myös lyyrisessä musiikissaan on sekä jazzin että rockin vaikutteita.

Los Angelesissa syntynyt, nykyään 67-vuotias Björkenheim oli perustajajäsenenä mukana perustamassa Edward Vesalan Sound and Fury-yhtyettä. Vuonna 1985 syntyi Vesalan kanssa Krakatau, joka tuli tunnetuksi energisistä konserteistaan. Björkenheimin muita yhtyeitä ovat olleet muun muassa the Scorch TrioeCsTaSy-kvartetti ja Triad. Hän on myös esiintynyt esimerkiksi Bill LaswellinHamid DrakenWilliam ParkerinLukas Ligetin ja Joe Fondan kanssa sekä duona Juhani Aaltosen kanssa. Björkenheim on myös toiminut soolokitaristina muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Avantin, RSO:n, UMO:n ja Tampere Filharmonian solistina.

Björkenheimin tyylillisesti monipuolinen diskografia vaihtelee ambient-äänimaisemista free-jazziin. Hän on säveltänyt musiikkia erilaisille kokoonpanoille duoista sinfoniaorkestereille, ja mukana on myös musiikkia elokuviin ja tanssituotantoihin.

Björkenheim on palkittu muun muassa Georgie Prize -palkinnolla vuoden parhaalle jazzmuusikolle sekä Jazz-Emmalla. Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto myönnettiin hänelle 1984.

Luettelo Suomen Jazzlegendoista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Jazzlegenda

Kuva: Maarit Kytöharju

Kommentoi