Alusta lähtien oli selvää, että haluamme luoda tapahtuman järjestämisessä tiiviin yhteyden Salon kaupungin kanssa, saadaksemme kaupungin tuen, mutta myös luodaksemme korkeatasoista kulttuuritarjontaa. Kaksi festivaalipaitaa painoon ja audienssi kaupungintalolle, jossa mukana olivat Salon kulttuurijohtaja (vakanssi, jota ei enää ole), kaupungin johdon assistentti ja viestinnän edustaja. Rohkaiseva asenne ja taloudellinen tuki kaupungin puolelta oli tärkeä viesti yritysyhteistyön pohjaksi. Salo oli juuri julistettu äkillisen rakennemuutoksen kaupungiksi Nokian kaaduttua. Ensimmäinen hivenen vino, järjestäjien oma slogan tapahtumalle olikin “Salo nousuun jazzilla”. Kunnallisvaalit olivat tulossa ja ehdokkaita oli paikalla useita. Monet nykyisiä festivaalin vakiokävijöitä. Loppuunmyyty tapahtuma kirvoitti kävijöissä useammankin "ai, täällä on näin paljon sakkia" -kommentin. Tapahtuman kiinnostavuus ja tarve oli selvä alusta lähtien.
Salon kaupungin yhteistyösopimus
SaloJazzin kehittämistyöhön on vaikuttanut erittäin vahvasti kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa vuodesta 2013 lähtien vuosittain allekirjoitettu yhteistyösopimus. Sopimuksen pohjalta SaloJazz Ry huolehtii alueen jazzmusiikin konserttitarjonnasta. Rahoitus on käytössä heti kalenterivuoden alusta kaupungin budjetin vahvistuttua, mikä vapauttaa yhdistyksen resursseja toiminnan järjestämiseen. Avustuspäätöksiä ei tarvitse odottaa huhtikuulle.
Salon kaupungin viestintä on vuosi vuodelta tullut yhä tärkeämmäksi ja aktiiviseksi yhteistyökumppaniksi. Säännölliset postaukset kaupungin sosiaalisen median kanavissa ja kulttuuripalveluiden sähköisessä ja painetussa viestinnässä tuovat runsaasti lisäarvoa molemmille toimijoille. SaloJazz Festival järjestetään samana viikonloppuna Salon Syysmarkkinoiden kanssa, jolloin Salon keskusta on täynnä kaupunkilaisia ja vieraita, joille kaupungin keskusta esittäytyy vireänä ja kodikkaana kaupunkina. SaloJazz on ollut useina vuosina myös edustamassa Saloa musiikkitarjonnallaan tammikuun Matkamessuilla Saaristo-Suomen osastolla Helsingin Messukeskuksessa.
Toivottavasti jatkossakin Salon kaupungin virkamiehet ja päättäjät ymmärtävät kulttuurin ja taiteen merkityksen kaupungin vetovoimaisuuden osana. Salo on erittäin monipuolinen kulttuurikaupunki, jonka imagoon myös jazzkaupunki-leima sopii hyvin.
Jazz & Etno Finland Live ja Salon lukio
SaloJazz on saanut vuodesta 2016 Musiikin Edistämissäätiön ja Jazzliiton käynnistämää Jazz & Etno Finland Live -hankerahoitusta, minkä turvin SaloJazzin konserttitarjonta on laajentunut kokovuotiseksi konserttisarjaksi. Hankerahan saaminen edellyttää kaupungin rahallista panostusta, ja kaupungin suora rahallinen tuki on mahdollistanut hankerahan hakemisen ja sen saamisen.
Kaupunki voi olla yhteistyökumppani monella tavalla. Salon lukion musiikkilinjan oppilaat ovat osallistuneet festivaalin järjestämiseen osana Järjestetään tapahtuma -opintokokonaisuutta. Toiminta esittelee lukioikäisille tapahtumatuotannon eri puolia markkinoinnista cateringiin ja tiedotuksesta asiakaspalveluun. Suora yhteydenotto kouluihin voi poikia uusia, mielenkiintoisia yhteistyön muotoja. Charles Gilin (Vapaat Äänet) kanssa olemme järjestäneet useita workshopeja musiikkilinjalaisille. Sound checkin seuraaminen, muusikoiden kanssa keskusteleminen ja päälle konsertin seuraaminen tarjoavat hienon mahdollisuuden tutustua kansainvälisiin artisteihin ja heidän työskentelyynsä. Erilaiset jazzmusiikin tyylit tulevat näin konkreettisesti lähemmäs ja avaavat silmiä ja korvia uusiin kokemuksiin.
Salon Kulttuurikumppanit
SaloJazz on myös aktiivinen kulttuuripolitiikan vaikuttaja Salossa. Vahvat kontaktit kaupungin päättäjiin (virkamiehet ja poliitikot) mahdollistavat suoran keskusteluyhteyden ja sitä kautta sekä kaupungin kulttuuritoiminnan että yhdistyksen oman toiminnan kehittämisen. Rahalliset päätökset tehdään kaupungin hallinnossa, missä ei olla tietoisia kaikesta tapahtuvasta kulttuuritoiminnasta, mikäli sitä ei aktiivisesti tehdä tunnetuksi kulttuurin tekijöiden toimesta. Lobbaamista tehdään joka sektorilla, kulttuurin ei tulisi olla poikkeus. Omaa toimintaa ja sen tärkeyttä tulee jaksaa rummuttaa kaikissa medioissa, mutta myös suorilla kontakteilla päättäjiin.
Salon Kulttuurikumppanit on vuodesta 2019 toiminut poikkeuksellinen, alueellinen ja monialainen toimija. Kulttuurikumppaneissa kohtaavat säännöllisesti Salon alueella toimivat kulttuuritoimijat sekä kaupungin Kulttuuripalveluiden kulttuurituottajat. Tämä toimintamalli mahdollistaa helpomman tiedon kulun toimijoiden ja kaupungin välillä. Taiteellisesti monialainen ja alueellisesti laaja kymmenen yhdistyksen kokoonpano keskustelee aktiivisesti kulttuurin ja taiteen edistämisen ajankohtaisista aiheista. Salojazz on ollut näkyvästi edustettuna Kumppaneiden alkuvuosien rakentamisessa.
https://salo.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/kulttuuri/yhteistyo/kulttuurikumppanit/
Valintatalon pysäkillä alkanut tarina jatkuu. Kaupungin taloudellisista haasteista huolimatta SaloJazz on vahvistanut asemaansa korkealaatuisena musiikkitapahtumana. Talouden turbulenssi ei ole vaikuttanut perustyöhön. Festivaalin nimi on tiivistynyt alkuperäisestä Salo International Jazz Festivalista, mutta toiminta on rauhallisesti kasvanut ja laajentunut ympärivuotiseksi. Ensi vuonna, syyskuun viimeisenä viikonloppuna (24.-26.9.2021), on vuorossa juhlatapahtuma, järjestyksessään kymmenes SaloJazz Festival.
Marko Heikura,
Musiikinopettaja, kulttuurituottaja
SaloJazz Ry:n puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja