Siirry pääsisältöön

OMJ Jazz & Etno kevään 2023 ohjelmisto on julkaistu – mukana oululaista kansanmusiikkia ja raskaansävyistä jazzia

entry-image

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan kevätkaudella 25.1.–24.5.2023 on luvassa taas monipuolinen kattaus jazzin ja kansanmusiikin tähtiä Suomesta ja ulkomailta.

Ensimmäinen konsertti kuullaan jo tammikuussa, jolloin lavalle astelee Olli Hirvonen Trio. Kevään Jazz & Etno -sarjassa on mukana myös Yrjö- ja Jussi-palkittu Jukka Linkola ja hänen Tentet-yhtyeensä, hiljaisuutta kumpuava Barlast sekä oululainen kansanmusiikkiyhtye Rällä. Kevään aikana kuullaan myös neljän hengen jazzyhtyeen Joonas Tuuri Quartetin kauniita melodioita ja sävellyksiä, sekä neljän upean maailmanluokan jazzartistin yhteiskonsertin Rosenwinkel Blake Mäensivu Peri.

Sarjan taiteellisena johtajana toimii saksofonisti Jukka Perko. Konsertit järjestetään Jazz & Etno -sarjalle jo tuttuun tapaan RioLivessä Oulun keskustassa. 

Kevään Jazz & Etno -sarjan avaa rouheva jazzyhtye Olli Hirvonen Trio

Lappeenrannasta kotoisin oleva ja nykyään Brooklynissa, Yhdysvalloissa asuva Olli Hirvonen on yksi sukupolvensa ansioituineimmista muusikoista, jonka uniikki ilmaisu ammentaa vaikutteita laajasti niin jazzista, kokeellisesta kuin raskaammastakin musiikista. Marraskuussa 2022 julkaistu albumi Kielo syventää Hirvosen soittoa ja sävellystyötä juurevilla vaikutteilla. Albumin vivahteikas äänipaletti koostuu modernin jazzin, maanläheisen americanan ja rouhean folk-rockin sävyistä. Kahdeksan raidan kokonaisuus nostaa parrasvaloihin kielisoittimien ilmaisuvoiman. 

Kiertueella Suomessa 2023 Hirvosen kanssa soittaa irlantilainen basisti Simon Jermyn, joka tunnetaan yhtyeistyöstään muun muassa Jim Blackin ja John Zornin kanssa, sekä levylläkin kuultava Nathan Ellman-Bell, joka viime aikoina on saanut julkisuutta muun muassa Brass Against -yhtyeen riveissä.  

Kansanmusiikkiä ääripäistä: hiljaisuutta ylistävä Barlast ja tanssittava Rällä kevään Jazz & Etnossa!

Jazz & Etno -kevätsarjassa kuullaan kaksi hyvin erilaista kansanmusiikkikonserttia.  

Helmikuun 22. päivä konsertoiva Rällä on oululainen kansanmusiikkiyhtye, joka soittaa perinteistä ja juurevaa, tanssittavaa ja svengaavaa, arktisen arjen sävyistä nousevaa kansanmusiikkia! Yhtye esittää konsertissaan pääasiassa perinnekappaleita pohjoisesta Suomen alueelta, mutta mukana on myös muutamia kansanmusiikin hittejä muualta Suomesta. 

Vuonna 2016 Helsingissä perustettu kvartetti Barlast taas luo uutta ja ilmavaa musiikkia, jonka taustalla kuuluu hiljaisuus. Tarpeeton on riisuttu pois; ainoastaan nimestä tuli painolasti. 

Konsertti vie telecasterin sulosoinnuista mänkerin paimenkutsuun, kehärummun kuminasta vapaaseen kontrabassosooloon. Tunnelmat vaihtelevat 1700-luvun tanssiaisista hengenahdistukseen säteilysuojapuvussa. Barlast konsertoi Jazz & Etno -sarjassa 19. huhtikuuta. 

Konserttisarjassa mukana maailmanluokan jazzmuusikoita ja kauniita jazzmelodioita

Kaksi tämän päivän merkittävimpää jazzmusiikin suunnannäyttäjää kohtaa kaksi nuoremman polven New Yorkissa uraa luovaa taituria 1. maaliskuuta. Konsertissa kuulemme kitaristi Kurt Rosenwinkelin, saksofonisti Seamus Blaken, basisti Kaisa Mäensivun ja rumpali Joe Perin originaalisävellyksiä sekä jazzstandardeja tälle erityiselle kokoonpanolle sovitettuna.

Torstaina 11.5. RioLiven lavan valtaa modernia jazzia soittava Joonas Tuuri Quartet. Basisti Joonas Tuurin yhtyeen sävellykset ovat Tuurin itsensä käsialaa. Musiikin keskiössä ovat kauniit ja tarttuvat melodiat, vahvat erilaiset tunnelmat sekä pitkälle hioutunut yhteissoitto ja improvisointi. Herkkä kommunikointi muusikoiden välillä saa musiikin polveilemaan ainutkertaisella ja arvaamattomalla tavalla.  Yhtyeen esikoislevy Dimensions julkaistiin kevättalvesta 2022.

Palkitun Jukka Linkolan kymmenhenkinen yhtye hurmaa Jazz & Etno -sarjassa toukokuussa

Suomalaisen säveltäjän, pianistin ja kapellimestarin Jukka Linkolan Tentet-kokoonpano on yksi eurooppalaisen jazzin kärkikokoonpanoista. Tentet-yhtyeen musiikissa vuorottelevat eteenpäin vievä rytminen svengi ja kuulakkaat balladiainekset. 

Yhtyeen ilmaisussa yhdistyvät ison kokoonpanon sointivärit pienemmän yhtyeen herkkyyteen. Tentet heräsi pitkältä tauoltaan uudella kokoonpanolla konsertoimaan vuonna 2021. The Tentet -ensilevystä on kulunut 27 vuotta. Uuden kokoonpanon tuorelevy Rumba Liberte ilmestyy keväällä 2023.  

Jukka Linkola Tentet kuullaan RioLivessä keskiviikkona 24.5.2023. 


OMJ JAZZ & ETNO KEVÄT 2023 LIPUT

Ticketmaster Suomi kautta maan. Hinnat sisältävät käsittelykulut. Hintoihin lisätään Ticketmasterin tilausmaksu 2 €/tilaus Ticketmasterin lippukaupasta tai 1,50 €/tilaus Ticketmasterin verkkokaupasta ostettaessa. Ilman käsittelykuluja Valveen lippumyymälä. Konserttiin käy Kaikukortti, paikkoja on rajoitettu määrä.

Oulun Musiikkijuhlien kevään 2023 Jazz & Etno -sarjan konsertteihin on saatavilla sarjalippu, joka sisältää kaikki kevään 2023 OMJ Jazz & Etno -konsertit. Sarjalippu tulee myyntiin tammikuussa 2023 ja se on myynnissä 22.2.2023 saakka, rajoitettu määrä.

omj.fi 

Kommentoi