Siirry pääsisältöön

Odysseus-festivaalille lisää esiintyjiä, päiväkohtainen ohjelma julki

entry-image

Seikkailulliselle musiikille omistettu Odysseus-festivaali muuttaa ensi kesänä uuteen ympäristöön Kulttuuritehdas Korjaamolle, jossa tapahtuma koetaan kaksipäiväisenä 19.–20.7. Tapahtumaan on julkistettu nyt lisää artistikiinnityksiä ja päiväkohtaiset liput ovat nyt myynnissä Tiketissä.

Helsingin kesän keskeisten musiikkitapahtumien joukkoon nopeasti noussut Odysseus-festivaali järjestetään vuonna 2024 ensi kertaa Kulttuuritehdas Korjaamolla 19.–20.7. Siellä tapahtuma levittäytyy kaikkiin Korjaamon sisätiloihin ja lisäksi sen tunnelmalliselle kesäpihalle. Tapahtuman ohjelma laajenee, kun uusina kiinnityksinä ohjelmistoon liittyvät mm. japanilaisvokalisti Hatis Noit, australialaisen perkussionisti Will Guthrien rajoja rikkoja gamelan-kokoonpano Enseble Nist-Nah, New York Timesin vuoden top 10 -levyvalintoihin nostettu mongolialaislaulaja Enji, helsinkiläiselle Other Power -levymerkille hiljattain levyttänyt kenialaislähtöinen ambient-visionääri KMRU, espanjalainen laulaja-lauluntekijä Victor Herrero, ja maailmalla mainetta niittänyt pakistanilainen benju-soittimen taitaja Ustad Noor Bakhsh. Kotimaisia lisäyksiä ohjelmistoon ovat mm. Mikko JoensuuThe Stance BrothersGrande MahoganyAINONHeta BilaletdinSuperposition ja Ville Leinonen.

Jo ensimmäisessä artistijulkistuksessa mukana olivat Jenny Hvalin ja Håvard Voldenin muodostama norjalaisduo Lost Girls, uuden Monkey Mind -albuminsa materiaalia esittävä trumpetisti Verneri Pohjola kvartetteineen, hypnoottista improvisoitua musiikkia esittävä ruotsalais-australialainen Ghosted, australialainen kokeellisen musiikin edelläkävijä Oren Ambarchi, sekä vastikään uuden ylistetyn levynsä julkaissut Islaja

"Odysseus-festivaalin filosofiaan kuuluu uuden etsiminen ja taiteilijoiden kohtaaminen omina itsenään", sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. "Tapahtumamme ytimessä on kokonaisuuden esittäminen vailla esiintyjien välistä hierarkiaa, eli ilman jakoa 'pääesiintyjiin' ja 'niihin muihin'. Useat tähtivieraistamme saattaisivat olla muualla sivuroolissa, mutta meille juuri tämän festivaalin musiikki on se mitä haluamme jakaa kävijöidemme kanssa. Odysseuksen maltillinen mittakaava antaa tähän oivan mahdollisuuden. Kukin esiintyjä ansaitsee saman fonttikoon julisteessa ja samalla haluamme haastaa perinteistä näkemystä valtavirran ja niin kutsutun 'vaihtoehtomusiikin' välisistä eroista. Tämä musiikki ei ole ainoastaan 'vaihtoehto', vaan itsessään tärkeä pääasia, ja kuka tahansa on tervetullut löytämään uutta. Ainoa edellytys on uteliaisuus."

Odysseus-festivaalin järjestäjänä toimii helsinkiläinen We Jazz, joka tunnetaan levymerkistään, talvisesta jazzfestivaalistaan ja Digelius-levykaupastaan. Tapahtuma on ensimmäisinä vuosinaan saavuttanut kuulijoiden suosion seikkailullisen ohjelmansa ja "ihmisen kokoisen" tapahtumaympäristönsä ansiosta. Korjaamolle muuton myötä Odysseuksen kapasiteetti pysyy samassa suuruusluokassa eli noin tuhannessa päiväkävijässä vuonna 2024.

"Festivaalissa on tiettyä eksklusiivisuutta ja ylellisyyttä, mutta elitismi siltä onnellisesti puuttuu. Pienimuotoisuus viehättää."
– Rumba 

"Odysseus Festival's programming is admirably non-hierarchical."
– The Wire

Odysseus-festivaali
Helsingissä 19.–20.7.2024
Instagram: @odysseusfestival
#odysseus2024
Liput: Tiketti

Tapahtuma Facebookissa

http://odysseusfestival.fi

Julkistetut esiintyjät ja päiväjako:

PE 19.7.
AINON
Heta Bilaletdin
Islaja
Janne Westerlund
Lost Girls (NO)
Oren Ambarchi (AU)
Superposition
Varropas
Verneri Pohjola: Monkey Mind
Ville Leinonen
Willberg + Pekkola + Toivonen

LA 20.7.
Aino Juutilainen
Enji (MN)
Ensemble Nist-Nah (AU)
Ghosted (SE/AU)
Grande Mahogany
Hatis Noit (JP)
Horse Lords (US)
Juho Toivonen
KMRU (KE)
Laihonen & Salmi
Mikko Joensuu
Otto Willberg
The Stance Brothers
Ustad Noor Bakhsh (PK)
Victor Herrero (ES)
Yam Ha

Lisää esiintyjiä julkistetaan myöhemmin.

Kuvassa Hatis Noit, kuvaaja Fiona Garden.

Kommentoi