Siirry pääsisältöön

Lahden Jazztorin syksyssä myös kansainvälistä väriä

Pianismia maailman huipulta, elektropsykedeelistä jazztranssia vai viihdyttävää big band -musiikkia? Tätä kaikkea on tarjolla syksyn Jazztorilla, joka tuo Lahteen vieraita Berliinin ja New Yorkin kaltaisista musiikkikeskuksista – joukossa kaksi Grammy-palkittua artistia.

Pääkonserteissa liikkeelle lähdetään lauantaina 24.9. RinneRadion ja Tenors of Kalman kaltaisilla superkokoonpanoilla. Sunnuntaina 25.9. lavalle nousee kaksi vahvaa kolmikkoa, jotka esittelevät omat näkemyksensä jazzin peruskiviin lukeutuvan pianotrion mahdollisuuksista. 

New Yorkissa vaikuttavaa Dave Kikoskia The Times luonnehti viime vuoden alussa yhdeksi koko Yhdysvaltain parhaista jazzpianisteista. Tämän luokan maailmantähden vierailusta voi odottaa tapausta, jota Lahdessa muistellaan vielä monen vuoden kuluttua. Suomen-vierailunsa yhteydessä Kikoski esiintyy myös Porvoo Jazz- ja SaloJazz-festivaaleilla sekä Koko Jazz Clubilla Helsingissä.

Jimi Tenorin (Tenors of Kalma) ja Nikita Rafaelovin (Naberukhin) mukanaolo on kumarrus lahtelaisen musiikkikulttuurin suuntaan. Molemmilla on vahva lahtelaistausta. Rafaelovin pianismia ihasteltiin jo viime syksynä vaikuttavan Erroll Garner -tribuutin merkeissä.

Festivaalia hallinnoiva Lahti Big Band on kutsunut oman bossa novaan painottuvan konserttinsa solistiksi laulajana moni-ilmeisen Kadi Vijan. Viihdyttävä kokonaisuus kuullaan lauantaina 1.10. Päivä polkaistaan liikkeelle kahdella Max ja Moritz -musikaalin näytöksellä. Lahden Kesänäyttämön energinen esitys on jo ehtinyt tehdä vaikutuksen musikaalin 1980-luvulla säveltäneeseen Jukka Linkolaan.

Lauantaille 24.9. ja sunnuntaille 25.9. on myynnissä myös edullisia päivälippuja. Kaikki Tiketissä ennakkomyynnissä olevat pääkonsertit kattava festivaalipassi on innokkaimpien jazzin ja Jazztorin ystävien valinta.

Oheisohjelma täydentyy alkusyksyn aikana. Luvassa on elävää musiikkia eri puolilla kaupunkia, joukossa myös matalan kynnyksen tapahtumia. 

Lahden Jazztori on järjestetty tauotta joka vuosi vuodesta 1989 lähtien. Viime vuosina tapahtuma on toteutettu hyvässä yhteistyössä Lahden kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Lahden Jazztori 2022 Ohjelma

LAUANTAI 24.9.

RinneRadio

RinneRadion debyyttilevy ilmestyi keväällä 1988, ja ensimmäisen julkisen keikkansa yhtye soitti saman kesän Pori Jazzissa, pääkonsertissa. Yli kolmenkymmenen vuoden keikkailun ja runsaan tusinan albumin jälkeen elektrojazzin pioneerikokoonpano on edelleen aktiivinen ja ajankohtainen. 

Konsertissa kuullaan uutta materiaalia tulevalta levyltä, mutta myös vanhempia RR-klassikoita. Bändin omaperäistä tyyliä on kuvailtu muun muassa näillä sanoilla: hivenen jazzia, jonkin verran tekno- ja ambientvaikutteita, tarttuvia melodioita ja hyppysellinen maailmanmusiikkia. 

Monitaiteellisen kokonaisuuden täydentää tapahtumaan oman ulottuvuutensa tuova Hannu Huhtamon valotaide. Konsertti on tuotettu yhteistyössä puhallinsoitinkorjaamo RoHi Oy:n kanssa.

Tapani Rinne bassoklarinetti
Juuso Hannukainen lyömäsoittimet
Aleksi Myllykoski elektroniikka
Miikka Kari äänisuunnittelu
Hannu Huhtamo visuaalit

Klo 16
Pikkuteatteri
Liput 25 e/ 15 e
Ennakkomyynti: Tiketti

Tenors of Kalma 

Tenors of Kalma on bändi, joka yhdistää jazzia elektroniseen popmusiikkiin hyvin omaperäisellä tavalla. Jimi Tenor ja Kalle Kalima ovat tehneet musiikkia yhdessä noin 18 vuotta. Trio, jossa Joonas Riippa on rummuissa, on toiminut jo noin kahdeksan vuotta ja keikkaillut ympäri Eurooppaa. Musiikissa yhdistyy elementtejä jazzista, improvisoidusta musiikista sekä elektronisesta musiikista. Sun Ra kohtaa Kraftwerkin. Ensimmäinen levy Electric Willow sai innokkaan vastaanoton 2015, ja toinen levy Sounds of Salo ilmestyy 2023.

Jimi Tenor on legendaarinen hahmo elektronisen popmusiikin kentässä, mutta hän on myös kotonaan improvisoidun musiikin alueella. Hänen kansainvälinen uransa on kestänyt jo 20 vuotta.

Kalle Kalima on Suomen jazz- ja avantgardemusiikin suurlähettiläs Berliinissä. Hän sekoittaa elementtejä jazzista ja rockista ainutlaatuisella tavalla. Hän on soittanut mm. Jazzanovan, Jason Moranin, Jim Blackin, Greg Cohenin ja Anthony Braxtonin kanssa. Kalima tunnetaan myös omista laajalti kiitosta saaneista bändeistään, kuten  Klima Kalima (Neue Deutsche Jazz  Preis 2008). Hänelle myönnettiin Jazz Emma kokoonpanolla K-18 vuonna 2013.

Joonas Riippa on yksi tärkeimmistä rumpaleista Suomessa. Hän on työskennellyt monien muusikoiden kuten Mikko Innasen, Verneri Pohjolan, Teemu Viinikaisen, Seppo Kantosen ja Joonatan Raution kanssa.

Jimi Tenor voc, sax, keys, electronics 
Kalle Kalima guitar, electronics 
Joonas Riippa drums 

”Heidän musiikkivalikoimansa oli ehtymätön, ajatuksia herättävä. Melodinen materiaali on edustettuna siinä missä äkilliset voimanpurkauksetkin.” Remzeitung 21.4.2015

Klo 19
Pikkuteatteri
Liput 25 e/ 15 e
Ennakkomyynti: Tiketti

Päivälippu launtai 35 e/ 20 e

SUNNUNTAI 25.9.

Rafaelov/Tuuri/Kantonen

Rafaelov/Tuuri/Kantonen on kolmen kaveruksen muodostama yhtye, joka rikkoo hyvin perinteiseksi vakiintunutta pianotrio-instrumentaatiota uudenlaisella tulkinnallaan. Yhtyeen jäsenet ovat kiinnostuneet muun muassa odd meter -tahtilajeista, elektronisesta musiikista ja samplejen käytöstä akustisessa ympäristössä. Näitä elementtejä tuodaan mukaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta samalla leikkisästi. Konsertin aikana kuullaan muusikoiden omia sävellyksiä sekä sovituksia lainakappaleista.

Nikita Rafaelov koskettimet ja elektroniikka
Joonas Tuuri kontrabasso
Roope Kantonen rummut

Klo 13
Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -sali
Liput 15 e/ 10 e
Ennakkomyynti: Tiketti

Kikoski – Mäensivu – Peri

Mingus Big Bandin riveissä Grammylla palkittu Dave Kikoski on jazzpianismin elävä legenda, joka on soittanut maailmanluokan yhtyeissä muun muassa Roy Haynesin ja John Scofieldin kanssa. Newyorkilaisrumpali Joe Peri sekä New Yorkiin kotiutunut kontrabasisti Kaisa Mäensivu olivat ihailleet Kikoskia ja käyneet hänen keikoillaan pitkään, kunnes pääsivät itse lavalle Kikoskin kanssa jamisessiossa New Yorkissa. Nyt nuoren polven muusikoiden unelma yhdessä soittamisesta toteutuu heidän tullessaan Suomeen kiertueelle mestaripianistin kanssa.

Grammy-palkittu (Tony Bennettin ja Lady Gagan Love for Sale) taiturirumpali Joe Peri sekä kansainvälistä uraa luova kotimainen huippubasisti Kaisa Mäensivu nostattavat yhdessä Kikoskin kanssa energian kattoon. He soittavat omia sävellyksiään sekä musiikkia Kikoskin uran varrelta, mukaan lukien kappaleita joita hän on esittänyt esimerkiksi legendaaristen Jeff “Tain” Wattsin, Randy Breckerin ja Billy Hartin yhtyeissä soittaessaan. 

Konserttikiertue toteutetaan yhteistyössä SaloJazz Festivalin ja Porvoo Jazz Festivalin kanssa.

”For me, the main thing is spontaneity and taking chances. You have to study and know the traditions, but then you have to play things that haven’t been played before. It becomes a balance of knowing the tradition and using your own original voice to add to it.”
- Dave Kikoski

”David Kikoski is one of the best pianists on the American scene.” 
- The Times (2021)

David Kikoski piano
Kaisa Mäensivu kontrabasso
Joe Peri rummut

Klo 16
Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -sali
Liput 25 e/ 15 e
Ennakkomyynti: Tiketti

Päivälippu sunnuntai 35 e/ 20 e

Lahti Big Bandin tuottamat pääkonsertit kattava festivaalipassi 70 e/40 e

LAUANTAI 1.10.

Max ja Moritz -musikaali

Max ja Moritz keksivät toinen toistaan hurjempia konnankoukkuja kyläläisille. Koulunkäyntiä enemmän heitä kiinnostaa aiheuttaa aikuisille päänvaivaa ja harmaita hiuksia. Vaan mahtaako elämässä pärjätä pelkällä keppostelulla ja hauskanpidolla? Onnistuvatko aikuiset pilaamaan kaiken ilon?

Lahden Kesänäyttämön tulkinta Wilhelm Buschin (1832-1908) lastenkirjaklassikko Max ja Moritzista svengaa vastustamattomasti Jukka Linkolan sävelin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältävän koko perheen iloittelun on ohjannut Sanna Heiskanen ja musiikin tiimille sovittanut Erno Tiittanen

Näytökset: klo 13 ja klo 16
Kesto: n. 1 t 30 min (sis. väliaika)
Liput: 8 € / 10 € / 30 € (perhelippu 4 hlö)
Suositusikä: 6-vuotiaasta ylöspäin

Lahti Big Band Goes Brazil feat. Kadi Vija

Lahti Big Band tuo Jazztorille tuulahduksen Brasilian lämmöstä. Laulusolistiksi on saatu virolaissyntyinen Kadi Vija. Berklee College of Musicin ja Sibelius-akatemian jazzlinjan kaltaisissa opinahjoissa kouliintunut ääni taipuu moneen, ja sitä on kiitelty monissa eri yhteyksissä. 

Viehtymystään latinotunnelmiin Vija on tuonut esiin muun muassa Espan lavalla kesällä 2021 ihastuttaneen ’N Stuff -kokoonpanon riveissä. Hyväntuulisen bossa nova -painotteisen kokonaisuuden sovituksista vastaa Lahti Big Bandin taiteellinen johtaja Erno Tiittanen, jolla on omakohtaista kokemusta brasilialaistaitajien kanssa soittamisesta.

Klo 20
Pikkuteatteri
Liput 25 e/ 15 e
Ennakkomyynti: Tiketti

jazztori.fi 

Kuva: Dave Kikoski © G. Khamatov

Kommentoi