Siirry pääsisältöön

Jazzförbundets pilotturnéer fortsätter med Jonathan Bäckström Quartets kusstturné 21-25.9.

entry-image

Finlands Jazzförbund utvecklar sin turnéverksamhet i en mer klimathållbar riktning. Under hösten 2022 anordnas sju konceptuellt olikartade pilotturnéer varigenom vi utforskar olika sätt att skära ner på utsläpp och samlar ihop information om nya slags turnémodeller, deras brukbarhet och påverkan. På den tredje i raden av dessa pilotturnéer lotsar basisten Jonathan Bäckström sin kvartett på en turné längs kusten.

Jonathan Bäckström Quartet är en av unga, stigande talanger bestående finsk-svensk ensemble som leds av den Kronobybördige basisten och tonsättaren Jonathan Bäckström. Kvartettens musikaliska idiom löper alltifrån minimalistiska ljudlandskap till explosiv och mångskiktad fri improvisation. Var och en av musikerna bidrar till brygden med sin egen unika röst, varmed ett kollektivt slutresultat i form av ett kraftufullt musikaliskt ställningstagande tar skepnad. På turnén spelar jämte Bäckström altsaxofonist Marcus Wärnheim, tenorsaxofonist Jarno Tikka samt trumslagare Benjamin Nylund.

Närheten till havet är en stor inspirationskälla för bandledaren Bäckström. ”Det känns speciellt att för första gången få uppträda i skärgården med den här uppsättningen”, förklarar han, och fortsätter: ”Det är oerhört viktigt att skydda skärgården och dess arv så att också kommande generationer får uppleva dess rikedom.”

Jonathan Bäckström Quartet

Marcus Wärnheim, altsaxofon / Jarno Tikka, tenorsaxofon / Benjamin Nylund, trummor / Jonathan Bäckström, bas

Jonathan Bäckström Quartet på Finlands Jazzförbunds turné 21-24.9.2022

Ons. 21.9 kl. 19.00 Hangö, Stadshusets festsal
Tors. 22.9 kl. 19.00 Pargas, Jazz Café AXO
Fre. 23.9 kl. 22.00 Åbo, Flame Jazz, Café Tiljan
Lör. 24.9 kl. 12.00 Kimitoön, Äppeldagen, Söderlångvik gård
Sön. 25.9 kl. 15.00 Helsingfors, Luckan

Jazzförbundets turnéverksamhet utvecklas mot ökad hållbarhet

Åren 2022–2023 förverkligar Finlands Jazzförbund projektet Jazzförbundets koldioxidneutrala turnémodell, där Jazzförbundets turnéverksamhet utvecklas mot ökad hållbarhet. Inom utvecklingsprojektet mäts koldioxidavtrycket och kolhandsavtrycket för Jazzförbundets turnéverksamhet och en åtgärdsplan uppställs med sikte på koldioxidneutral turnéverksamhet inom Jazzförbundet. Som en del av projekthelheten görs också uträkningar kring klimatpåverkan inom den inhemska branschen för levande musik tillsammans med branschorganisationerna för levande musik.

Hösten 2022 förverkligar Jazzförbundet vid sidan om sin grundläggande turnéverksamhet sju pilotturnéer, som utforskar mer hållbara sätt att producera jazzturnéer. Turnéerna förverkligas med olika rese- och produktionsformer för att samla information och deltagarerfarenheter samt sprida information om mer klimatvänliga val. Den information man får via pilotturnéerna utnyttjar Jazzförbundet för att 2023 skapa en färdplan mot mer koldioxidneutral turnéverksamhet. Sakkunniga partner i projektet är Puuni Oy och Positive Impact Oy.

Vid pilotturnéerna reser man förutom med Jazzförbundets turnébuss bland annat med tåg och elbil, och förutom ringrutter förverkligas en turné i form av residens med besök i närområden. Vid en turné kombineras skolkonserter med kvällskonserter – då når man möjligast många olika publiksegment med samma transporter. En turné går till kust- och skärgårdsregionen. En turné förverkligas i Sverige och utforskar utsläpp vid flyg bort från Finland i förhållande till koldioxidsnål lokaltransport. Jazzförbundet har tillsammans med sina nordiska samarbetspartner utvecklat mer hållbar turnépraxis sedan 2020.

Alla andra pilotturnér:
15.–21.8.2022 Sole Azul 
25.8.–4.9.2022 Quartet Ajaton
3.–9.10.2022 Jazzup! 
10.–16.10.2022 Adele Sauros Quartet
31.10.–6.11.2022 Varre Vartiainen Almost standards Live!
14.–20.11.2022 Mirja Mäkelä Trio

Informationen samlas också vid Jazzförbundets turnér:

9.–25.9.2022 Jussi Fredriksson Trio
10.–23.10.2022 Max Zenger Globus
17.–28.11.2022 Finsk-fransk Vapaat äänet -samarbete: Pohjola Tikkanen Darrifourcq (FIN-FRA) & Darrifourcq Hermia Ceccaldi (BEL-FRA)

 

Kommentoi