Siirry pääsisältöön

Jazzcamp for Girls -leiritoiminta laajenee kesällä Suomeen

entry-image

Suomessa järjestetään heinäkuussa ensimmäinen Jazzcamp for Girls -jazzleiri osana Pori Jazz Kidsin ohjelmaa. Leiri järjestään yhteistyössä Pori Jazz -festivaalin, Suomen Jazzliiton ja Palmgren-konservatorion välillä.  

Jazz Camp for Girls on Tanskan Jazzliiton (Jazz Denmark) vuonna 2014 lanseeraama konsepti, jonka tavoitteena on innostaa nuoria tyttöjä musiikin pariin. Musiikin ja erityisesti jazzin sukupuolijakauma on perinteisesti ollut vahvasti miesvoittoinen, ja naisille on usein kuulunut yhtyeissä laulajan rooli. Jazz Camp for Girls -konseptin ideana onkin, että leirille osallistuville tytöille tarjotaan innostava ja turvallinen ympäristö, jossa he pääsevät kokeilemaan eri instrumentteja, bändissä soittamista ja musiikin säveltämistä.

Suomen lisäksi Jazz Camp for Girls järjestetään tänä vuonna Ruotsissa, Puolassa ja Tanskassa. Kyseessä on monikansallinen hanke, jonka osallistujat tekevät tiivistä yhteistyötä ja vaihtavat näin ideoita sekä tietoja parhaista käytännöistä työssä, jonka pitkän tähtäimen pyrkimyksenä on alan sukupuolijakauman korjaaminen.

Suomen Jazzliitto pitää tärkeänä leirikonseptin leviämisestä myös Suomeen.

"Jazzliitto halusi ehdottomasti olla mukana, kun Jazzcamp for Girls -toiminnan laajentamisesta Tanskasta muualle Eurooppaan alettiin keskustella. Uskon, että lähivuosina näemme konseptin leviävän yhä useampaan maahan. Olen todella iloinen, että Pori Jazz Festival ja Palmgren-konservatorio lähtivät mukaan rakentamaan Jazzcamp for Girls -leiriä osaksi Pori Jazz Kids -konseptia. Tanskassa leirejä järjestetään toistakymmentä vuodessa, ja pitkän tähtäimen tavoitteena ja unelmana on tietysti toiminnan laajeneminen myös Suomessa. Tarvitsemme erilaisia työkaluja jazzmusiikin ja laajemmin musiikkialan sukupuolijakauman korjaamiseksi. Jazzcamp for Girls tarjoaa yhden hyväksi ja vaikuttavaksi havaitun työkalun tähän tavoitteeseen päästäksemme."
Maria Silvennoinen, toiminnanjohtaja, Suomen Jazzliitto ry

"Since the start of JazzCamp for Girls in Denmark, we have achieved so much knowledge and many good experiences that we're looking forward to sharing with the other countries, who also experience a continuous unequal gender balance in the music industry. We have seen good results from the start of JazzCamp for Girls in the U.K. in 2019, and we hope that our new partners will experience the same good results - both in terms of getting more girls to play an instrument, while also focusing on working towards a more equal gender balance."
Agnete Seerup, project manager, JazzCamp for Girls at JazzDanmark

Leiri soveltuu sekä aloittelijoille että kokeneemmille

Jazz Camp for Girls tarjoaa jännittäviä ja hauskoja musiikkihetkiä kesäloman aikana. Leirillä ollaan luovia ja muodostetaan oma bändi, keksitään bändille nimi, luodaan omaa musiikkia ja soitetaan yhdessä. Neljän päivän aikana musiikkia opitaan improvisoimalla ja soittamalla uusilla tavoilla. Leiri on osallistujilleen pääsymaksuton.

Tyttöjen jazzleiri on tarkoitettu tytöille ja itsensä tytöiksi kokeville. Leiri on suunnattu 8-12-vuotiaille, mutta tarkka ikä ei ole este osallistumiselle. Tärkeintä on kiinnostus kokeilla bändissä soittamista ja  oppia yhdessä uutta.

Leirillä kootaan yhtyeitä sekä aloittelijoista että kokeneemmista, joten mukaan voi tulla kokemuksesta riippumatta. Ainoa vaatimus on halu soittaa yhdessä ja tavata uusia kavereita musiikin äärellä.

Leirillä muodostetaan kaksi yhtyettä, jossa kussakin on 6-8 oppilasta. Leirin opettajina toimivat kansainvälistä jazzuraa New Yorkissa luova basisti Kaisa Mäensivu sekä Palmgren-konservatorion bassonsoiton lehtori Tomi Harrivaara.

Opettajien ohjauksella lapset saavat inspiraatiota soittamiseen uusien menetelmien pohjalta ja pääsevät tekemään musiikkia yhdessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu leirille Pori Jazzin kotisivuilta: https://porijazz.fi/fi/pori-jazz-kids/jazz-camp-for-girls

Jazz Camp for Girls Takes the Nort -hanketta tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Kommentoi