Siirry pääsisältöön

Jazz-Espa juhlii 25-vuotista historiaansa tuomalla monia tuoreita jazznimiä kesäiselle Espan lavalle

entry-image

Jokakesäinen Jazz-Espa-konserttisarja järjestetään jälleen Helsingin Esplanadin puistossa 29. heinäkuuta – 3. elokuuta 2024. Ilmaiskonserteissa nähdään viikon aikana monipuolinen kattaus jazzbändejä, kuten Selma Savolainen Horror Vacui, Juho Valjakka Trio, Freezer, Kadi Vija Key Project, Sanna Ruohoniemi, Emmi U. Trio ja Janne Huttunen Quintet.

Suomen Jazzliiton 25. kertaa järjestämässä Jazz-Espa-konserttisarjassa kuullaan Espan lavalla jälleen nykyjazzin ajankohtaisimpia säveliä. Helsingin ytimessä, kaikkien kaupunkilaisten helposti tavoitettavissa kuullaan kesällä 2024 erityisesti monia nuoria jazztulokkaita sekä vokaalijazzin taitajia. Juhlavuotta värittää myös mielenkiintoiset keskustelutilaisuudet sekä ravintola Groteskin kanssa järjestettävä jatkoklubi.

Jazz-Espan konsertit järjestetään arkipäivinä klo 16.00 ja klo 17.30. Lauantain 3.8. ohjelmassa on kaksi koko perheelle suunnattua konserttia, kun ensin klo 14.00 lavan ottaa haltuun mukaansatempaavista ja perheen nuorimmillekin jazzdiggareille sopivista konserteistaan tunnettu Screaming Jay & The Bones ja klo 15.30 jazzia ja soulia makeasti yhdistelevä Emmallakin palkittu lastenbändi Megasakki. Kaikki Espan lavalla pidettävät konsertit ovat ilmaisia, ikärajattomia ja niihin on esteetön pääsy.

Vuoden 2024 Jazz-Espan avajaispäivässä maanantaina nähdään viime vuoden Jazz-Emmalla palkittu Selma Savolainen Horror Vacui sekä vuoden 2022 Emma-ehdokas Juho Valjakka Trio. Jazzviikko jatkuu tiistaina vokaali-improvisaatiostaan tunnetun Kadi Vija Key Projectin ja viime vuoden Emma- ehdokkaanakin olleen, svengaavan puhaltimia ja syntetisaattoreiden vyörytystä yhdistävän Freezerin parissa. Keskiviikkona kuullaan kun puhaltajalegendat Pepa Päivinen ja Jorma Tapio yhdistävät voimansa sellisti Juho Kanervon kanssa tuoreessa kamarimusiikkimaisessa PUHTI Trio- kokoonpanossa. Illaksi lavalle seilaa suoraan Tukholmasta groovea ja bebopia folkiin ja tangoon yhdistelevä jazzlaulaja Sanna Ruohoniemi yhtyeineen. Torstaina säveltäjä-pianisti-vokalisti Emmi Uimosen yhtye Emmi U. Trio yhdistelee pohjoismaista jazzia, suomalaista psykedeelistä folkia ja brasilialaista rytmimusiikkia, kun taas illemmalla pitkän linjan huippujazzmuusikoista koostettu Janne Huttunen Quintet vie yleisön elokuvallisen jazzin maailmaan. Perjantaina kuullaan Joonatan Henrikssonin johtamaa yhtyettä. Henriksson palkittiin vuonna 2023 Jazzliiton uudella Taimi-palkinnolla, joka myönnetään nuorelle, lupaavalle jazzmuusikolle. Perjantaina illalla lavan tunnelman sähköistää Sigurdur Rögnvaldsson Lúna. Kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin yhtye yhdistää melodiseen jazziin 70-luvun rock-soundia.

Jazz-Espa on jo vuosikymmeniä kuulunut erottamattomana osana Helsingin jazzkesään ja juhlii tänä vuonna 25-vuotista historiaansa. Ensimmäinen Jazz-Espa koki päivänvalonsa vuosituhannen taitteessa 2000, jonka jälkeen tapahtuma pääsi nopeasti Helsingin kaupungin rahoituksen piiriin. Vuosien saatossa tapahtuman koko ja laajuus on kokenut muutoksia, mutta ydinkonsepti on pysynyt samana ja ajassa kiinniolevana; tarjota laajalle kohdeyleisölle matalalla kynnyksellä kotimaista huippujazzia sen moninaisissa muodoissaan keskellä Helsingin sydäntä ja parhaaseen turistikauteen. Moni muistaa myös Jazz-Espan jazzjatkot, joita on nähty mm. Alppipuistossa ja legendaarisen Mbarin terassilla. Jazz-Espaa kauan tuottanut ja mm. Jazzliiton hallituksessa vaikuttava Annika Mustonen muistelee tapahtuman kehityskaarta seuraavasti: ”Jazz-Espasta on muodostunut yhdistävä kokemus eri ikäisille suomalaisille jazzmuusikoille. Monipuolisen ohjelman ollessa yksi Jazz-Espan arvoista on tapahtuma mahdollistanut keskeisen estradin nuorille tulevaisuuden tekijöille, kuin myös mahdollisuuden yleisölle nähdä saavutettavasti jo huipulla olevia. Vehreä ja aurinkoinen Esplanadi luo historiaa henkivän ja ainutlaatuisen tunnelman jazzin kuuntelulle ja esittämiselle.”

Jazz-Espan ohjelma: www.jazzespa.fi/ohjelma

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Espan lavaa hallinnoivan Savoy-teatterin kanssa. Tapahtuman muut tukijat: Helsingin Kulttuurikeskus, William Thuringin Säätiö, Konserttikeskus, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Ravintola Kappeli, Pop & Jazz Konservatorio ja Grotesk Helsinki.

JAZZ-ESPA 2024

Ma 29.7.

15.00 Paneelikeskustelu: Jazz Suomessa nyt ja tulevaisuudessa – Puhetta jazzista Jazz Suomessa 100 -juhlavuoden kynnyksellä
16.00 Juho Valjakka Trio
17.30 Selma Savolainen Horror Vacui

Ti 30.7.

16.00 Kadi Vija Key Project
17.30 Freezer

Ke 31.7.

16.00 Sanna Ruohoniemi
17.30 PUHTI Trio

To 1.8.

16.00 Emmi U. Trio
17.30 Janne Huttunen Quintet
20.00–01.30 Ravintola Grotesk, Ludviginkatu 10, Helsinki: 
Grotesk Live X Jazz-Espa: DJ A. Myllykoski, VJ Random Doctors, VIRTA
(liput 11,50 € Tiketistä)

Pe 2.8.

14.30 SARV X Jazz-Espa -keskustelutilaisuus: Minne menet musiikkijournalismi
16.00 Joonatan Henriksson Quintet
17.30 Sigurdur Rögnvaldsson Lúna

La 3.8.

14.00 Screaming Jay & The Bones
15.30 Megasakki

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

www.jazzespa.fi | www.espanlava.fi | www.jazzliitto.fi 

Kuva: Jori Huhtala

Kommentoi