Siirry pääsisältöön
Ilkka Arola Sound Tagine

Blue & Golden

Levy
profile-picture

Cover: Aleks Talve / Tuomas Saikkonen

Levyn tiedot

EsittäjäIlkka Arola Sound Tagine
Julkaistu22.4.2022
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöFlame Jazz Records
Tuottaja

Tuotanto: Ilkka Arola ja Esko Grundström 
Äänitys ja miksaus: Esko Grundstöm, 2021
Masterointi: Riku Kantola, 2022 
Graafinen suunnittelu: Tuomas Saikkonen 
Valokuvat: Aleks Talve 

Kuuntele

Biografia

Trumpetisti Ilkka Arola luotsaa uudistuneen Ilkka Arola Sound Tagine -kokoonpanonsa värikkäisiin seikkailuihin täynnä sähköä ja kutkuttavia maailmoja. Flame Jazz Recordsin toimesta 2022 julkaistu albumi Blue & Golden on Arolan kolmas julkaisu solistina ja säveltäjänä.

Ilkka Arola Sound Tagine soittaa seikkailumusiikkia, joka virittää kuulijan mielen sekä kehon tanssituulelle. Trumpetisti Ilkka Arolan kutkuttavan sävyrikkaat sävellykset vievät paikkoihin, joissa haikeus ja elämän riemu sulautuvat yhteen. Blue & Golden väkevöittää bändin musiikillista keitosta entisestään Lähi-Idän sähköisten tanssilattia- ja psykedeliavaikutteiden uidessa tuttujen akustisten soitinvärien rinnalle. Viiden muusikon ryhmäksi tiivistynyt kokoonpano luottaa edelleen Lähi-Idän vaikutteiden sekä jazz- ja folk-ilmaisun liittoon, mutta hakee rohkeasti inspiraatiota myös entistä kauempaa. Musiikillisesti moniruokainen Arola ei epäröi sovittaa yhteen maailman tai musiikkigenreviidakon vastakkaisilta puolilta poimittuja vaikutteita, jos yhdistelmä toimii.

"Tätä levyä tehdessäni vastasin joka kerta myöntävästi kysymykseen "Voiko näin tehdä?" – voi ja pitää tehdä, ajattelin. Onnistuin irtautumaan liiallisesta itsesensuurista, ja lopputuloksena syntyi varsin utelias ja ilmaisurikas levy," Arola kuvailee.
 
Uuden albumin monet kappaleet saivat alkunsa Arolan etsiessä uusia tapoja soittaa trumpettia. Toisaalta Arola irtautuu levyllä trumpetti-keskeisyydestä välillä kokonaan tarttuessaan turkkilaiseen saz-luuttuun. Kun raajat eivät enää riitä soittimien soittoon, albumilla kuullaan myös Arolan laulua ensi kertaa bändin historiassa. Bändiliideri Arolan lisäksi Ilkka Arola Sound Taginessa soittaa bassoa ja syntikoita multi-instrumentalisti Esko Grundström, kitaraa Topi Korhonen, lyömäsoittimia Juuso Hannukainen ja rumpuja Okko Saastamoinen

Levyn nimi, Blue & Golden, löytyi trumpetistin toisen suuren intohimon, valokuvauksen parista. Golden hour ja blue hour ovat termejä, joita käytetään tunnelmallisista valaistusolosuhteista juuri ennen ja jälkeen auringonlaskun. Yhdistelmä intiimiä viileyttä ja lämmintä bailausta on tallentunut myös Aleks Talven kuvaamalle, kesäiseen Yyteriin vievälle, levyn nimikkokappaleen musiikkivideolle.

Biisilista

  1. Lokki
  2. Sky Mountains
  3. Blue and Golden
  4. Return
  5. Jasmiinin kukka
  6. Truth Boxing
  7. Child Within