Lataa tästä pdf- tai epub-versiohistoriikkitekstistä.
Suomen Jazzliitto ry perustettiin Helsingissä 13.9.1966. Yhdistyksen tarkoituksena on alusta alkaen ollut jazzkulttuurin edistäminen ja edunvalvonnan harjoittaminen.
Jazzliitto on yhdistysten yhdistys: sen jäsenistö on muodostunut eri puolella Suomea vaikuttavista jazzorganisaatioista. Perustamisen aikoihin jäseniä oli viisi, sittemmin jäsenjärjestöjä on liitossa ehtinyt olla yli sata.
Suomen Jazzliitto tunnetaan Yrjö-palkinnosta, jota on jaettu muusikoille Valtakunnallisten jazzpäivien yhteydessä vuodesta 1967 alkaen. Ensimmäinen palkinto myönnettiin groteskin palkintopuheen säestämänä Eero Koivistoiselle. Samoihin aikoihin liitto ryhtyi Rytmi-lehden kustantajaksi. Lehtiseikkailua kesti reilun vuoden, mutta asiaan palattiin vielä 1975–1981. Oma tiedotuslehti JazzIt! ilmestyi 1987–1994.
Alkuun yhdistystä pyöritettiin paljolti talkoovoimin. Jazzliitto kokeili muun muassa äänilevyjen ja kirjojen julkaisutoimintaa ja toi maahan ulkomaisia jazzmuusikoita. Kun valtionavustuksen määrä nousi vuonna 1979, Jaakko Tahkolahti palkattiin liiton ensimmäiseksi kokopäiväiseksi toiminnanjohtajaksi. Liiton pitkäaikaisin toiminnanjohtaja Timo Vähäsilta hoiti tehtävää 1983–2003. Liitolla on ollut tuottaja-tiedottaja vuodesta 2006.
Kun Jazzliitto 1980-luvulla sai valtionavustuksensa tukevammalle pohjalle, se ryhtyi puuhaamaan jopa festivaaleja. Pori Jazzin yhteydessä järjestetyt kokeilevan musiikin tapahtumat, Ultra Music Meetingit, ovat jääneet monien mieleen. Jazzliitto oli näihin aikoihin vahvasti mukana koulutustoiminnassa usein yhteistyössä Sibelius-Akatemian ja Pop/Jazz Konservatorion kanssa.
1990-luvun lopulla erilaiset vientihankkeet nousivat etualalle. Jo tätä ennen Suomen Jazzliitto oli toiminut kansainvälisellä otteella. Pohjoismainen yhteistyö alkoi 1970-luvun alussa Nordjazz-organisaation alla. Yhteistyön nykyinen lippulaiva on yhtyekatselmus Young Nordic Jazz Comets. Vuodesta 1996 toiminut, ranskalaisia ja suomalaisia yhtyeitä esittelevä kiertue-agentuuri Vapaat äänet puolestaan on Jazzliiton merkittävimpiä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Jazzliitto on ollut mukana organisoimassa useita jazztapaamisia, tunnetuimpana esimerkkinä Helsingissä vuonna 2014 järjestetty Jazz Finland.
Suomalaisille jazzinharrastajille liitto on tunnettu kiertueistaan, joita on järjestetty vuodesta 1983. Käytännön kiertuejärjestelyistä ovat vastanneet paikalliset jäsenyhdistykset. Lähes kaikki suomalaiset jazzmuusikot ovat jossain vaiheessa uraansa esiintyneet Jazzliiton kiertueella.
Jo yksistään tämän perusteella voidaan väittää, että Suomen Jazzliitto on ollut merkittävä taustavaikuttaja suomalaisen jazzmusiikin ja -kulttuurin kehityksessä.