Suomen Jazzliitto tilasi minulta 50-vuotishistoriikin elokuussa 2015. Päätin kirjoittaa tarinan, jossa kuuluu toimijoiden ääni mutta joka myös kertoo jotain yleisempää jazzkulttuurin muutoksesta Suomessa. Teos etenee kronologisesti vuosikymmenittäin. Jokaisen vuosikymmenen alla tuon perustietojen lisäksi esille aiheita ja teemoja, jotka mielestäni olivat kunakin aikana oleellisia niin Suomen Jazzliitolle kuin laajemmalle jazztoiminnalle.
Monet henkilöt ovat olleet minulle avuksi lyhyen mutta intensiivisen hankkeen aikana. Haastatteluihin suostuneet henkilöt ovat antaneet minulle pyyteettömästi arvokasta tietoa. Maaret Storgårds kantoi Musiikkiarkisto JAPAssa eteeni melkoisen määrän mappeja Suomen Jazzliiton yli kaksikymmentä hyllymetriä käsittävästä arkistosta. Valtteri Pokela antoi käyttööni Yrjö-palkintoa ja liiton kiertuehistoriaa koskevat koosteet.
Pähkäilin pitkään, mistä kaivaisin esiin Jazzliiton kadonneet toimintakertomukset vuosilta 1967, 1969–1974 ja 1976. Yleensä kannattaa seurata rahan jälkeä. Kansallisarkiston Pertti Vuorinen neuvoi, mistä opetusministeriölle lähetetyt avustushakemukset ja niiden liitteiksi lisätyt toimintakertomukset löytyvät.
Kiitos kaikille avusta! Kiitos myös Jazzliiton nykyisille toimijoille osoittamastanne luottamuksesta.
Suomen Jazzliiton toimintaan on puolen vuosisadan aikana osallistunut satoja henkilöitä, ja jos mukaan lasketaan paikallisyhdistykset, kiertueyhtyeet ja yhteistyökumppanit, liikutaan jo tuhansissa nimissä. Kaikkia en ole voinut tässä historiikissä huomioida. Jos se yhtään lohduttaa, niin olen ajatellut teitä ja jazzin hyväksi tekemäänne työtänne paljon viime kuukausien aikana. Nostan hattua, kun kohdataan.