Siirry pääsisältöön

Toni Porthén

rumpali
toni-porthen

Toni Porthén (s. 1978) kiinnostui rumpujensoitosta ja jazzmusiikista jo nuorella iällä isänsä esimerkistä, ja lukion ja kotikaupunkinsa Kokkolan konservatorion pop/jazz-linjan jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosaston ovet avautuivatkin nuorelle muusikolle. Pääkaupunkiseudulla Porthén näytti ahkeruutensa ja taitonsa, ja hänestä tuli nopeasti paljon käytetty rumpali erilaisissa kokoonpanoissa jazzista funkiin ja rockiin. Oman 2nd Impression -bändinsä lisäksi Porthén teki 2000-luvun taitteessa kiertueen Sami Saaren kanssa, mutta oli paljon työllistetty myös Aija Puurtisen Honey B. & T-Bones yhtyeen 20-vuotiskiertueen merkeissä. Eniten aikaa imaisi kuitenkin Lenni-Kalle Taipale Group, joka keräsi paljon kiitosta eri kriitikoilta ja yleisöltä ja kiersi ympäri maailmaa useamman vuoden ajan.

2000-luvun kuluessa Porthén on ahkerasti työskennellyt useiden yhteiden lyömäsoittajana. Pitkästä listasta menestyksekkäitä jazzyhtyeitä ovat vuosien varrella olleet muun muassa MP4-kvartetti, fuusiota ja etnomusiikkia yhdistellyt Nassaun Fasaani sekä sielukas Soul What? -kokoonpano. Jazzin lisäksi Porthén on soittanut useissa muissa rytmimusiikkia ja kansanmusiikkia yhdistelevissä yhtyeissä, kuten Värttinässä, folkahtavassa rapkollektiivi GG Caravanissa sekä laulaja Axl Smithin yhtyeessä. Myös UMOn riveissä rumpalia on kuultu säännöllisesti.

Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2010 valmistunut Porthén on aktiivisen keikkailun lisäksi opettanut rumpujensoittoa useissa eri oppilaitoksissa ympäri Suomen.