Siirry pääsisältöön

Simo Laihonen (s. 1982) on perkussionisti ja rumpali, jonka ilmaisullista repertoaaria täydentävät myös useat huilut.

Hämeenlinnassa syntynyt Laihonen aloitti rumputunnit yhdeksänvuotiaana Muuramessa, Jyväskylän lähettyvillä. Hänen tuolloiset esikuvansa, kuten John Bonham, tulivat lähinnä heavy rockin puolelta. Parikymppisenä nuori muusikonalku kiinnostui vapaammasta ilmaisusta, eritoten rumpali-säveltäjäsuuruus Edward Vesalan tyylistä. Hän osallistuikin Vesalan kodissa ja studiolla Yläneellä järjestetylle kesäleirille, jolla opettajina toimivat pioneeriyhtye Sound & Furyn jäsenet. Laihosen musiikilliset näkemykset sekä aikeet ryhtyä jazzin ammattilaiseksi saivatkin lisää pontta juuri pianisti-harpisti Iro Haarlan, puhaltaja Jorma Tapion, basisti Ulf Krokforsin sekä erityisesti rumpali Tom Nekljudovin ohjauksessa ja heidän rohkaisustaan. Yläneen leirikokemus jätti Laihoseen vahvan jäljen, ja nykyään häntä pidetäänkin eräänä keskeisimmistä sekä omaleimaisimmista Vesalan musiikillisen perinteen jatkajista.

Vuonna 2004 Laihosen ura lähti nousuun hänen muutettuaan Tampereelle ja tutustuttuaan paikallisiin samanmielisiin muusikkoihin, kuten säveltäjä-multi-instrumentalisti Kusti Vuoriseen ja rumpali Janne Tuomeen. Siirtymäriitti tapahtui kivuttomasti: vain muutamassa vuodessa Laihonen tuli tunnetuksi monipuolisena muusikkona ja kyvykkäänä musiikkitapahtumien puuhamiehenä. Laihonen on työskennellyt muusikkona myös teatterin, tanssin ja performanssitaiteen parissa.

Tampereen seudulla muodostetuista ystävyyssuhteista tärkeimmäksi ja pitkäikäisimmäksi on osoittautunut kumppanuus saksofonisti Sami Sippolan ja basisti Ville Rauhalan kanssa. Kolmikko perusti vuonna 2005 jäljittelemättömän free jazz trionsa, Black Motorin, joka on hyrrännyt aktiivisesti perustamisestaan saakka.

2010 -luvulla Laihonen on saavuttanut urallaan useita merkkipaaluja. Alkuvuodesta 2012 puupuhaltaja Jorma Tapio pyysi Laihosen uudelleen aktivoimansa Kaski -yhtyeen rumpalin pallille, ja vuotta myöhemmin Black Motor -edustus kasvoi, kun Ville Rauhala korvasi Tero Siitosen yhtyeen basistina. Vuonna 2013 voidaan sanoa erään ympyrän sulkeutuneen, kun Laihonen värvättiin legendaarisen, henkiin herätetyn Sound & Furyn rumpaliksi.

ed. Anna Innanen 26.8.2015