Siirry pääsisältöön

Markku Ounaskari (s. 1967) opiskeli rumpuja Oulunkylän Pop & Jazz Opistossa, josta siirtyi Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 1987. Samoihin aikoihin alkoi ura eräänä Suomen työteliäimmistä jazzrumpaleista, ensimmäisenä levytyksinä Piirpauken 1980-luvun lopulla tekemät albumit Algazara ja Serenade. Ounaskari on soittanut yli 40 suomalaisessa ja ulkomaalaisessa jazz- ja folkyhtyeessä ja on mukana yli 60 levyllä.

1990-luvun alkupuolella Ounaskari oli jo todella suosittu muusikko, ja hänen kykyjään hyödynsivät yhtyeissään muun muassa saksofonistit Sonny Heinilä, Manuel Dunkel ja Esa Pietilä, pianistit Kirmo Lintinen ja Seppo Kantonen sekä kitaristit Pekka Tegelman ja Jani Malmi. Rumpali soitti jonkin aikaa myös Pekka Pohjolan yhtyeessä ja kävi vierailemassa useiden artistien, kuten Mika Myllärin ja Jukka Gustavssonin, levyillä. 

Basisti Ulf Krokfors on ollut pitkään Ounaskarin tärkeä aisapari. Esimerkiksi Jarmo Savolaisen triossa kaksikko soitti yhdessä yli kymmenen vuotta. Toinen hieno pianotrio oli 1990-luvun lopussa toiminut Seppo Kantosen Klang, joka julkaisi samannimisen albumin vuonna 1998. 2000-luvun puolella Ounaskari ja Krokfors ovat soittaneet myös Esa Pietilän triossa. Ounaskari on monipuolinen rumpali, jonka herkkään tilannetajuun ja nopeaan reagointiin voi luottaa niin groovejazzissa, modernissa mainstreamissa kuin vapaammassakin säestyksessä. 

Ounaskari sai Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 2014, perusteina mm. "Ounaskari on yksi kansainvälisesti menestyksekkäimmistä suomalaisista jazzmuusikoista". Rumpali onkin esiintynyt lähes kaikilla suomalaisilla sekä useimmilla eurooppalaisilla jazz- ja folkfestivaaleilla, tehnyt kymmeniä radionauhoituksia YLE:lle, BBC3:lle, WDR3:lle, Itävallan Ö1:lle, Sveriges Radiolle, Danmarks Radiolle ja Eesti Raadiolle sekä esiintynyt yli 30 maassa.

Viimeaikaisista projekteista ensimmäisenä mainittakoon pianisti Samuli Mikkosen ja norjalaisen trumpetisti-laulaja Per Jorgenssenin kanssa perustettu Kuára-yhtye, joka levyttää maineikkaalle ECM-levy-yhtiölle. Kuáran albumi Psalms and Folk Songs sai Emma-palkinnon vuoden 2010, parhaana jazzlevynä. Muita "Ouniksen" omia yhtyeitä ovat Ounaskari-Willemark-Heinilä-Jormin 
(Markku Ounaskari, lyömäsoittimet; Lena Willemark, laulu ja viulu; Kari Heinilä, saksofoni; Anders Jormin, basso), Pyysalo-Ounaskari-Jormin Trio (Markku Ounaskari, lyömäsoittimet; Severi Pyysalo, vibrafoni; Anders Jormin, basso) sekä Ounaskari-Takamäki Duo 
(Markku Ounaskari, lyömäsoittimet; Jone Takamäki, saksofonit ja huilut).