Siirry pääsisältöön

Juhani "Junnu" Aaltonen

saksofonisti/ huilisti/ säveltäjä
juhani-aaltonen

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Juhani “Junnu” Aaltonen (s. 1935) on yksi suomalaisen jazzmusiikin merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Monipuolisuus on aina ollut Aaltosen musiikillisen historian ja ilmaisun ydin, mikä yhdistyessään voimakkaaseen ja puhuttelevaan lataukseen sekä intensiiviseen soittotyyliin on vanginnut kuulijoita vuodesta toiseen.

Aaltonen hankki ensimmäisen saksofoninsa 18-vuotiaana ja opetteli soittamaan sitä itsekseen. Hän kertoo kuunnelleensa levyltä Stan Getziä sekä Benny Goodmania ja soittaneensa korvakuulolta perässä. Aaltosen muusikonura käynnistyi varsinaisesti hänen omassa kotikaupungissaan Kouvolassa 1950-luvulla Heikki Rosendahlin sekstetissä. Hieman myöhemmin hän haki ystävänsä Esa Pethmanin kehotuksesta Sibelius-Akatemiaan, pääsi sisään ja aloitti huilunsoitonopintonsa, jota seurasivat opinnot myös Berklee College of Musicissa, Yhdysvalloissa. Suomeen palattuaan Aaltonen alkoi esiintyä useiden fuusiobändien ja ulkomaisten jazzartistien kanssa, joista esimerkkeinä mainittakoon Eero Koivistoisen yhtye, Edward Vesala, Jan Garbarek sekä Charlie Mariano. Aaltonen on toiminut myös tärkeänä vaikuttajana osana Juhani Aaltonen Quartetia ja Tasavallan presidenttiä.

Saatuaan valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1986 Aaltonen jäi pois UMOsta, jota hän oli ollut perustamassa kymmenisen vuotta aiemmin. 1990-luvulla Aaltosta tapasi harvoin esiintymässä jazzyhteyksissä. Sen sijaan hän teki mieluummin soolokonsertteja kirkoissa sekä levytti duona vanhan soittokumppaninsa Heikki Sarmannon kanssa. 2000-luvulla Aaltonen kuitenkin suostui basisti Antti Hytin pyyntöön liittyä osaksi Suhkan Uhka -kollektiivia, ja yhtyeestä löytyneiden vanhojen soittokumppaneiden, basisti Ulf Krokforsin ja rumpali Tom Nekljudowin, kanssa Aaltonen perusti myös uuden trionsa. Juhani Aaltonen Trio teki Jazzliiton kiertueen syksyllä 2002 ja päätyi äänittämään useitakin livealbumeja TUM Recordsille eri yhteyksissä. Uuden levymerkin näyttävä esiintulo ja trion aktiivinen keikkailu palauttivat kymmenisen vuotta jazz-kentältä poissaolleen Aaltosen nopeasti takaisin kotimaisen jazzin tärkeimpien tekijöiden joukkoon. Juhani Aaltonen Trion albumi Mother Tongue (TUM 2003) sai vuonna 2003 Jazz-Emman, ja trion maine kiiri vuonna 2004 ulkomaille saakka FIMICin organisoimien Norjan-keikkojen sekä suomalaisen jazzin kansainvälisen showcase-tapahtuman myötä.

Vapaan jazzin lisäksi Aaltonen palasi 1970-luvun musiikillisiin yhteyksiinsä myös vuosituhannen alussa uudelleen aktivoituneessa Tasavallan Presidentissä, kun tämä suomalaisen progressiivisen rockin veteraaniyhtye julkaisi 2000-luvun alussa kaksi uutta albumia. Eräs Aaltosen uusimmista soittoympäristöistä on trio Nordic Trinity, jonka jäseniin kuuluvat myös kitaristi Mikko Iivanainen sekä rumpali Klaus Suonsaari.

edit. Annamari Innanen 20.10.2013