Siirry pääsisältöön

Emma Salokoski

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja
emma-salokoski

11-vuotiaana viulutunnit aloittanut Emma Salokoski (s. 1976) sanoo laulaneensa aina, mutta vasta lukioikäisenä syntyi tunne, että laulaminen voisi olla jopa ammatti tai ainakin osa sitä. Salokoski otti aluksi laulutunteja Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, kunnes pääsi opiskelemaan Sibelius-lukioon. Lukion jälkeen hän halusi ottaa etäisyyttä Suomeen ja lähti kahdeksi vuodeksi Tukholman Kulturamaan opiskelemaan musiikkiteatteria, missä Salokoski kertoo saaneensa paljon esiintymistaitojen kannalta arvokasta oppia.

Suomeen palattuaan Salokoski työskenteli vuoden Helsingin Kaupunginteatterin ja Tampereen Teatterin musikaaleissa, mutta päätti jatkaa musiikkiopintojaan. Vuosina 1999-2001 opiskelupaikkana toimi Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadian (nyk. Metropolian) pop/jazz-muusikkolinja, jossa Salokoski koki tärkeimmäksi anniksi muusikkokontaktit. Myös keikkakokemus alkoi kasvaa sekä tulevien yhtyeiden varhaisissa versioissa että satunnaisissa projekteissa opiskelutovereiden kanssa. Syksyllä 2001 Salokoski aloitti opinnot Sibelius-Akatemian jazzosastolla, mutta pettyi lauluopetuksen määrään ja tasoon, joten opinnot jäivät. Hän otti myöhemmin laulutunteja yksityisesti, ja varsinkin Complete Vocal Technique -metodin löytäminen ja opiskelu Tanskassa vuodesta 2007 periodiluontoisesti oli avartava kokemus.

Salokosken, kitaristi Aki Haaralan ja ohjelmoija Jouni Helmisen studioprojektista startannut Quintessence-yhtye nousi uuden vuosituhannen vaihteessa tärkeäksi osaksi kotimaisen modernin soulin sekä jazzahtavan funkin etujoukkoa. Quintessecen riveissä Salokoski nousi nopeasti maamme rytmimusiikkiin erikoistuneiden nuorten laulajien kärkikaartiin. Quintessencen myötä Salokoski liittyi osaksi Don Johnson Big Bandin vakiovierailijoista ja on esiintynyt yhtyeen levyillä sekä konserteissa. Muita Salokoskea levyillään hyödyntäneitä pop- ja rockartisteja ovat muun muassa Husky Rescue, Giant Robot, Sami Saari ja Paleface.

Vuonna 2005 Salokoski valmisti Viapori Jazziin Ilmiliekki Quartetin kanssa erittäin hyvän vastaanoton saaneen ohjelmiston ruotsalaisista kansanlauluista, joita julkaistiin myös kvartetin ja Salokosken yhteisellä albumilla Vi sålde våra hemman vuonna 2009. Muita jazzprojekteja Salokoski on tehnyt muun muassa saksofonisti Jukka Perkon ja vibrafonisti Severi Pyysalon kanssa. Menestyksekkäin kokoonpano lienee kuitenkin Salokosken oma yhtye, Emma Salokoski Ensemble, jonka juuret juontavat Stadian opiskeluvuosiin asti. Yhtyeen soittama kamarillinen bossa nova on kuulunut laajemmankin yleisön korviin aktiivisen radiosoiton myötä, jota Emma Salokoski Ensemble on saanut kiitettävästi kolmen arvostetun albumin ansiosta. Jokainen julkaistuista albumeista on saanut yleisön parissa oikein lämpimän vastaanoton, ja esimerkiksi yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto Kaksi mannerta (Texicalli 2005) nousi ilmestyttyään välittömästi levymyyntilistalle, parhaimmillaan sijalle neljä. Samana vuonna Emma Salokoski voitti myös vuoden kotimaisen naissolistin Emma-palkinnon.