Siirry pääsisältöön

Ari Jokelainen

saksofonisti/ opettaja
ari-jokelainen

Kuva/ Photo: Jarkko Rönnholm

Ari Jokelainen (s. 1976) aloitti alttosaksofonin soittamisen Oulun musiikkilukiossa ja jatkoi ylioppilaaksi kirjoitettuaan instrumentin opiskelua Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä. Jari Perkiömäen antamat tunnit kehittivät taitoja paljon, ja syksyllä 1997 Jokelainen pääsi Sibelius-Akatemian jazzosastolle opiskelemaan. Pääkaupunkiseudulla yksi eräs ensimmäisistä bändeistä oli Unit 6, eli Ari Jokelaisen, laulaja Johanna Iivanaisen, pianisti Jari Kannisen, kitaristi Sami Linnan, basisti Teemu Keräsen ja rumpali Tommi Vainikaisen sekstetti, joka on toiminut syksystä 1996 lähtien. Debyyttilevynsä, No. I (omakustanne), vuonna 1999 julkaissut yhtye on tehnyt historiansa aikana kaksi Jazzliiton kiertuetta ja keikkaillut useilla maamme jazzfestivaaleilla.

Vuonna 1999 Jokelainen sai Pori Jazzin Vuoden taiteilija -tunnustuksen ja esiintyi festivaaleilla esimerkiksi amerikkalaispianisti John Hicksin trion kanssa. Myös kesällä 2002 Jokelainen soitti tärkeän keikan Porin Kirjurinluodolla amerikkalaisen Odean Popen suomalaissaksofonisteista kokoamassa Saxophone Choir -kokoonpanossa. Big bandeissa Jokelainen on ollut mukana 1990-luvun puolivälistä lähtien, pitkäikäisimpänä kiinnitys Bygga Big Bandissä, jota hän on myös johtanut vuodesta 2003 saakka. Toukokuussa 2003 Jokelainen soitti kolme viikkoa European Jazz Orchestran saksofonisektion lead-altistina useissa Euroopan maissa sekä Kanadassa. Viime vuosina saksofonistia on kuultu myös Espoo Big Bandissä.

Ari Jokelainen on jo pitkään ollut teknisesti taitava ja tarkka altisti, jolta sujuvat sekä kiperät bebop-kuviot että pehmeät balladien tulkinnat. Eräs saksofonistin tuoreimmista projekteista on Ari Jokelainen Quartet sekä kiinnitykset Nat Newborn Big Time -yhtyeessä, Sid Hille Jazz Orchestrassa ja Ricky-Tick Big Bandissa. Jokelainen on 2000-luvulla lisäksi soittanut saksofonisti Timo Lassyn kahdella ensimmäisellä albumilla. Hän myös opettaa parhaillaan saksofoninsoittoa Metropolia Ammattikorkeakoulun pop/jazz-muusikon koulutusohjelmassa, ja johtaa JASO big bandia.