Siirry pääsisältöön

Trio Töykeät

Yhtye
Trio Töykeät

Profiili

Perustettu1988
Lopetettu2008
Jäsenet

Pianisti Iiro Rantalan, basisti Eerik siikasaaren ja rumpali Rami Eskelisen Trio Töykeät oli varmasti yksi 1990-luvun suosituimpia jazzbändejä. Kolmikon virtuoosimainen ja hauska ote sekä musiikilliset ristipistot valoittivat yleisön genrerajoista riippumatta niin festivaaleilla kuin konserttikiertueilla.

Trio Töykeät syntyi vuonna 1988, kun Rantala pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle ja jo samana vuonna perusti Eerik Siikasaaren ja Rami Eskelisen kanssa trio-kokoonpanon. Kolmikko kehitti persoonallisen konseptin, jossa Rantalan sävellykset saivat tuekseen huikeat musiikilliset taidot ja harkitut sovitukset, ja ohjelmistoon lisättiin runsaasti enemmän huumoria kuin suomalaisessa jazzissa 1980-luvun lopulla oli ollut keskimäärin. Jo perustamisvuotenaan Trio Töykeät voitti eurooppalaisten jazzbändien kilpailun Belgian Hoeilaartissa. Ensimmäisen Jazzliiton kiertueensa yhtye teki vuonna 1989, ja debyyttilevy Päivää! (Sonet) tervehti suomalaista jazzyleisöä seuraavana vuonna.

Rantala ja Eskelinen opiskelivat New Yorkissa Manhattan School of Musicissa vuosina 1990-1993, missä Rantala pettyi koulun jazzopetukseen ja siirtyi klassiselle puolelle, mikä lisäsi pianistin musiikin sävyvalikoimaa entisestään. Pianistin ja rumpalin palattua Suomeen Trio Töykeät keikkaili runsaasti ympäri maailmaa Kuubassa, Meksikossa, Euroopassa, Australiassa sekä Kauko-idässä. Bändi julkaisi ahkerasti tasokkaita leyjä, ja vuonna 1995 julkaistu albumi Jazzlantis voitti julkaisuvuotensa Jazz-Emmankin. Samoihin aikoihin Siikasaari sekä Rantala palkittiin peräkkäisinä vuosina, 1995 ja 1996, Jazzliiton Yrjö-palkinnoilla. Trio Töykeät saivat kunnian olla myös ensimmäinen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa soittanut jazzyhtye, kutsujana Martti Ahtisaari vuonna 1996.

2000-luvun taitteessa ja sen jälkeen yhtyeeltä ilmestyi tasaisesti laadukkaita levyjä, ja kokoonpano keikkaili edelleen aktiivisesti maailmalla sekä Suomessa. Vuonna 2008 Trio Töykeät kuitenkin lopulta yli 2000 keikkaa ja seitsemän levyä rikkaampana sekä 43 maata kiertäneenä ilmoitti lopettavansa toimintansa. Lopettamiseen ei liittynyt sen suurempaa draamaa: yhtye koki vain tullensa yhteisen tiensä päähän. Kaiken kaikkiaan Trio Toykeät oli varmasti yksi 1990-luvun menestyksekkäimpiä ja tunnetuimpia suomalaisia jazzbändejä.