Siirry pääsisältöön

Reilun kahden vuoden takaisella debyyttialbumillaan hurmannut ja osin myös hämmentänyt Fredator palaa vahvasti jazzkartalle tuoreella ”Rebirth of the Bad” -levyllään. Liskomaisen rumpali Fredatorin johtama yhtye svengaa vaivattomasti ja keittää lattarimaustein sävytettyä menojazziaan alati kuumenevalla liekillä. Jo debyytti ”Bad Jazz” esitteli väkevästi rytmiruuvia kiristävän kombon ja kakkosalbumillaan Fredator nousee lopullisesti uuden suomijazzin eturiviin. Sävellyksissä on vivahteikkuutta, soitossa terävyyttä ja svengissä luontevuutta.

Fredatorin musiikille ominainen sarjakuvamaisuus ei hämärrä sitä tosiasiaa, että yhtyeen riveistä löytyy nippu kotimaisen jazzin tähtikaartiin lukeutuvia muusikoita. Muiden muassa SUN Trion ja Ricky-Tick Big Bandin riveistä tuttu Jorma Kalevi Louhivuori, palkittu vibrafonistilupaus Panu Savolainen monen yhtyeen komppia täydentävä basisti Eero Tikkanen esiintyvät edukseen nyt myös liskojazzin saralla. Värikäs saksofonisti Joakim Berghäll täydentää maukkaalla ilmaisullaan laadukkaan kokoonpanon. Liskoasun takaa puolestaan löytyy yhtyeen primus motor Fredator alias Jussi Fredriksson. Sekä kosketinsoittajana että rumpalina tunnettu mies on laajentanut rooliaan viime aikoina toimien myös Turun kulttuuripääkaupunki -hankkeen kiitosta saaneiden Flame-jazzklubien ja Korppoo Jazzin taiteellisena johtajana. Rumpupallin ja liskoasun takana Fredriksson on karismaattinen ja määrätietoinen yhtyejohtaja, jonka väkevä svengi johdattaa liskokvintettiä alati uusiin musiikillisiin seikkailuihin.

Fredator herätti ansaittua huomiota keikkarintamalla jo ensilevynsä jälkeen ja bändin meno kiihtyy yhä. Hiljattain Fredator sai kunnian olla mm. ainoa suomalaisyhtye, joka kelpuutettiin Tallinn Music Weekin uutta jazzia esittelevään showcase-osioon. Liskoasuinen yhtyejohtaja oli kiistatta myös festivaalin suosituin yhteiskuvattava paikallisten musiikkidiggarien keskuudessa. Fredator on toiminut vuodesta 2009 alkaen, jolloin se julkaisi loistavalla vastaanotolla debyyttialbuminsa Bad Jazz. Yhtye on siitä asti kiertänyt ahkerasti klubeja ja festivaaleja Suomessa ja ulkomailla, kuten Tallinn Music Week 2011 showcaseyhtyeenä. Helmikuussa 2012 uudistunut Fredator julkaisi toisen albuminsa ”Rebirth of the Bad”, joka siivittää tämän musiikkimaailman piristysruiskeen yhä uusille estradeille.