Siirry pääsisältöön

Aapo Heinonen Quintet

Yhtye
Aapo Heinonen Quintet

Profiili

Perustettu2009
Jäsenet
Linkit

Aapo Heinonen Quintet on elämänmyönteinen jazzyhtye, joka perustettiin kesällä 2009. Yhtyeen toiminta on jatkunut aktiivisena siitä lähtien. Vuoden 2016 lopussa yhtyeen kokoonpano muuttui, ja kolmas albumi TARA julkaistiin syyskuussa 2018 saksalaisen Ozella Musicin kautta. Tähän mennessä jo yli 50 keikkaa tehnyt bändi on kerännyt runsaasti faneja ympäri Suomen. 
 
Aapo Heinonen Quintetin musiikille on ominaista vahvoista melodioista ja mielikuvituksellisista sovituksista rakentuva elokuvallinen atmosfääri, joka tarjoaa hedelmällisen pohjan improvisoiduille sooloille. Tyylillisesti yhtye hakee vaikutteensa laajalta spektriltä jazzin, elokuvamusiikin ja progressiivisen rockin ristiaallokosta, ja sen kuulijassaan visuaalisia mielikuvia herättelevää musiikkia on hankala sovittaa ahtaisiin lokeroihin. 10-vuotisen taipaleensa aikana bändi on hionut ilmaisunsa huippuunsa. Kvintetin musiikkia on kuvailtu pienyhtyeellä soitetuksi moderniksi big band -musiikiksi, ja bändi kuulostaakin usein kokoaan suuremmalta. 
 
Syksyllä 2018 julkaistulla TARA-albumilla musiikin tunnelma liikkui hyvinkin melankolisesta, jopa synkästä, erittäin iloiseen ja pirteään yhden kappaleen sisällä, kokonaisuuden kuulostaessa silti orgaaniselta ja luontevalta. ”Olen voinut esittää näitä samoja kappaleita häissä, hautajaisissa ja ristiäisissä. Toivon, että se on osoitus musiikin monimerkityksellisyydestä ja ajattomuudesta”, pianisti-säveltäjä Aapo Heinonen kertoo. ”Olen lisäksi pitänyt kiinni siitä, että jokaisella soittajalla on oma, uniikki pohjansa improvisoimiselle yhden kappaleen sisällä. Tämä rikkoo mukavasti jazzmusiikin perusasetelmaa, jossa solistit vuorollaan jammailevat saman sointukierron tai rytmisen luupin päälle. Ylipäätään pohdin paljon omia motiivejani tehdä musiikkia, ja päätin kylmästi jättää kaikki sellaiset ideat pois, jotka eivät sävellysvaiheessa koskettaneet. Toimivaa musiikkia on aina helppo tehdä, mutta koskettava musiikki onkin sitten toinen asia.”