Siirry pääsisältöön
Teemu Viinikainen Trio

Nyt!

Levy
profile-picture

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Levyn tiedot

EsittäjäTeemu Viinikainen Trio
Julkaistu14.9.2011
Tyyppialbumi
Soittajat
Levy-yhtiöProphone Records
Pituus44:48
ÄänityspaikkaVaristoteles Studios, Helsinki, Finland
Kuuntele

Biografia

Suomalaisen jazzin arvostetuimpiin ja menestyneisiimpiin kitaristeihin kuuluva Teemu Viinikainen (s. 1975) julkaisee trionsa ensimmäisen albumin. Nyt! -nimeä kantavalla levyllä soittavat Viinikaisen lisäksi basisti Ville Herralla ja rumpali Mika Kallio. Yhtä raitaa lukuunottamatta levyn kaikki sävellykset ovat Viinikaisen käsialaa. 

Varistoteles-studiolla toukokuussa äänitetty taltiointi on Viinikaisen mukaan harvinaisen onnistunut. Tähän on omalta osaltaan vaikuttanut kahden vuoden hidas kypsyttely albumin materiaalin ja ideoiden suhteen. Panostuksesta kertoo myös se, että uutta suuntaa soitolleen etsinyt Viinikainen äänitti kahden vuoden ajan kaikki trion treenit ja keikat, ja kuunteli kyseisiä nauhoituksia rauhassa etsien oikeanlaista kokoonpanoon sopivaa kitarasoundia.

Levy äänitettiin siten, etteivät trion jäsenet kuulleet yhtään kertaa eri ottoja eri kappaleista. "Soitimme runsaasti vapaita improvisaatioita, joiden avulla haimme ja löysimme ideoita varsinaisiin sävellettyihin kappaleisiin."

Kallion laaja ja värikylläinen rumpusetti kongeineen ja pelteineen on Viinikaisen mukaan ollut isossa roolissa kokoonpanoa rakennettaessa. "Mikan soittotapa ja -tyyli ovat poikkeuksellisen omaperäisiä ja on vaikeaa kuvitella ketään muuta korvaamaan hänen panostaan. Ville tuntui myös ainoalta oikealta vaihtoehdolta tähän trioon heti ensikokeilun jälkeen. Hänen soittotyylinsä on hieno yhdistelmä perinteistä jazzia ja modernia, vapaata improvisaatiota." 

Nyt! on Viinikaisen toinen omalla nimellään julkaistu albumi. "Levyn tekeminen on ollut iso hyppäys eteenpäin urallani ja samalla hyppy tuntemattomille vesille. Samalla se on ollut osa henkistä kasvua ja siksi sen merkitys on ollut niin suuri." 

Runsaasti ylistävää kritiikkiä nauttinut Teemu Viinikainen on konsertoinut useiden kansainvälisten jazzartistien kanssa kuten Joe Loavno, Vince Mendoza, Randy Brecker ja Tim Hagans. Viinikainen on valittu mm. Jazzrytmit-lehden Vuoden kitaristiksi vuosina 2002-2008 sekä hänelle myönnettiin arvostettu Sony Jazz -palkinto 2004. Hän on ollut myös kahdesti ehdokkaana Teosto-palkinnon saajaksi Perko-Pyysalo-Viinikainen -trion kanssa. Tunnetun jazzkriitikon ja -kirjailijan Stuart Nicholsonin mukaan Viinikainen kuulu "20 parhaimman jazzkitaristin joukkoon maailmassa".

Teemu Viinikainen Trion Nyt! on vuonna 2010 lanseeratun Prophone Finnish Jazz -sarjan viides julkaisu. Prophone on vuonna 1990 toimintansa aloittanut ruotsalainen levymerkki, jonka sydän on pohjoismaisessa jazzissa.

Biisilista

  1. Laavusäv. Teemu Viinikainen
  2. Laki miisäv. Teemu Viinikainen
  3. Maahinensäv. Ville Herrala/ Mika Kallio/ Teemu Viinikainen
  4. Siks oon mä suruinensäv. Toivo Kärki
  5. Nyt!säv. Teemu Viinikainen
  6. Vaellussäv.Teemu Viinikainen
  7. Uusi vuosisäv. Teemu Viinikainen