Siirry pääsisältöön
Freezer

Icebreaker

Levy
profile-picture

Cover: Kasperi Salovaara

Levyn tiedot

EsittäjäFreezer
Julkaistu8.9.2023
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöFlame Jazz Records
Tuottaja

Sävellykset: Max Zenger, Jussi Fredriksson
Tuotanto: Jussi Fredriksson & Max Zenger
Äänitys: Abdissa Mamba Assefa, joulukuu 2021
Masterointi: Svante Forsbäck / Chartmakers
Valokuvat: Aleks Talve

Kuuntele

Biografia

Icebreaker-levy on täynnä jäätäviä teemoja, runsaita äänimaisemia sekä mielenkiintoisia sävellyksiä.

Odotus – pitkä kuin jääkausi – on vihdoin päättynyt! Max Zengerin ja jazzlisko Fredatorin antaumuksella ja mielikuvituksella sävelletty Icebreaker-debyyttialbumi on julkaistu.

Jäätäviin teemoihin pureutuvissa sävellyksissä yhdistyvät intensiivisesti polveileva svengi, puupuhaltimien kauniit sävyt sekä värikäs syntetisaattorien vyörytys. Moogin ja muiden mestari Mikael Myrskog sekä Zenger matalilla puupuhallinsoittimillaan vaihtelevat basistin ja solistin rooleissa saumattomasti Fredatorin soittaessa tarkkaan viritetyillä rummuillaan “stemmoja” puhallinfraaseihin. Kokonaisuuden kruunaa live-kokoonpanossa soittava energinen kitaravirtuoosi nimeltä Samuli Kivelä.

"Onnistuimme studiossa äänittämään jäätävän hienon kokonaisuuden, joissa on erilaisia tunnelmia ja soolo-osuuksia laidasta laitaan. Musiikistamme tuli tarinallista, mukaansatempaavaa ja yllätyksellistä, jossa jokainen ääni on mahdollisuus. Samuli Kivelä oli juurikin tarvittava ja puuttuva pala palapelistämme live-keikoille", Fredator tunnelmoi rumpujen ja sävellysten takaa.

Freezerin alkuperäinen idea yhtyeenä on Zengerin ja Jussi Fredrikssonin (Fredator) välillä muhinut jo kymmenisen vuotta. Aika ajoin ideaa on kehitetty ja koska yhteistyö muissa kaksikon projekteissa ja liidaamissa kokoonpanoissa (mm. Aura FlowFlame Jazz Messengers) on toiminut saumattomasti oli Icebreaker-albumin tekeminen näin ollen luonnollinen jatkumo.

"Kappaleiden säveltäminen yhdessä Jussin kanssa ja esimerkiksi soundien sekä soitinyhdistelmien sumpliminen Mikaelin kanssa on ollut hieno ja pitkä prosessi. Ylpeänä voin sanoa, että Icebreaker-levy on plätty, joka ei jätä kuulijaa kylmäksi. Se on samalla kymmenes omia sävellyksiäni sisältävä levy ja siihen olen erittäin tyytyväinen", Zenger kertoo.

Musiikissa kuulee tanssahtelevia puupuhaltimia, seikkailuhenkisiä syntikkasoundeja ja jäätävän groovaavaa rumputyöskentelyä. Levyn avausraidassa, Icehoppingissa äkkiväärät tunnelmat juontavat juurensa tarinaan, jossa Fredator hyppelee jäälautalta toiselle, eikä selviä siitä aina kuivin nahoin – rumpujen svengi on silti taattu. Toisinaan levyn musiikki rauhoittuu ja käsittelee vakavampia aiheita. Vasta viime viikolla julkaistu singlekappale Peace Please ja ohjaaja Juha Ilmari Laineen luoma musiikkivideo toimivat kunnianosoituksena Ukrainalle. Freezerin tulkinnan keskiössä on koko kappaleen läpi kestävä toiveikas tunnelma.

"Peace Please syntyi sodan alkuvaiheissa hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan inspiroimana. Kuten Ukraina ovat myös kappaleen tunnelma ja melodia – joka esitellään aluksi pelkille puupuhaltimille sovitettuna – kauniita", Zenger muistelee.

Biisilista

  1. Icehopping
  2. Goanna, meet Wallaby
  3. Permafrost
  4. Peace Please
  5. Bad Ice cream
  6. Winterlude
  7. Intro to Addis
  8. Addis Point
  9. Tomcat bites