Siirry pääsisältöön
Quartet Ajaton

Elixir

Levy
profile-picture

Cover art by Otto Mäkilä (Summer Night, detail, Ateneum Art Museum); Photo by Antti Kuivalainen / Finnish National Gallery; Cover design by Aarni Ylin

Levyn tiedot

EsittäjäQuartet Ajaton
Julkaistu2016
Tyyppi12'' vinyl + digi
Soittajat
Levy-yhtiöEclipse Music
Tuottaja

Produced - Mia Simanainen

Recorded, mixed and  mastered  – Ilari Suonpää

Biografia

Ajaton-kvartetin debyytti albumin Elixir julkaisi syyskuussa 2016 Eclipse Music.

"Ajaton-kvartetin ominaislaatu syntyy tästä oudosta ja ihastuttavasta yhdistelmästä: Mia Simanaisen laulu, Mikko Perkolan viola da gamba, Henrik Sandåsin bandoneon ja Kari Ikosen moog-syntetisaattori.

Simanaisen laulaminen on hyvin selkeää ja levollista, soundiltaan kuulasta ja jotenkin pohjoisen kirkasta. Perkolan gamba soi pehmeänä ja yläsäveliltään rikkaana. Ei mikään ihme, että 1700-luvun jälkeen suosionsa menettänyt soitin on tehnyt pienoista comebackia. Sandåsin bandoneon on vähänläntä soitin, mutta tunnevoimaltaan se on valtaisa, sentimenton symboli suorastaan.

Kolmestaan Simanainen, Perkola ja Sandås solahtaisivat ongelmitta romanttishenkiseen kaunosieluiseen tunnelmointiin, mutta Ajattomassa on haluttu sen lisäksi paljon enemmän. Portin ”toiselle puolelle” tarjoaa Ikosen moog, jonka mouruavilla avaruussoundeilla ei ole paljonkaan kosketuspintaa muun kolmikon kanssa. Tästä vastakkainasettelusta syntyy myös Ajattoman erityisyys ja voima. Sen jokainen soite panee höristämään korviaan. Syntyy kysymys: miten näin voi tehdä? Ja sen jälkeen (toivottavasti) kysymys: miksei muka näin voisi tehdä?

Ajattoman materiaali tulee menneestä, nykyisestä ja tulevasta. Englantilaisten John Blown ja John Dowlandin kaihoisat sävelmät 1500-1600-luvuilta saavat seurakseen kiikkerän armenialaisen kansansävelmän, ja omia painavia sävellyksiään levylle ovat tuoneet Simanainen, Ikonen ja Perkola.

Monet jaksot Ajattoman keskittyneessä rönsyilyssä sopisivat surumusiikiksi. Akustiset soittimet ja laulu henkivät rauhaa, ja moogin taas voisi kokea symboloivan lopulliseen menetykseen liittyvää epävarmuutta ja mystiikkaa.

Yhteen tulkintaan ei ole kuitenkaan syytä jumittua. Ajattoman kyydissä sentimento voi arvaamatta vaihtua sekopäisyydeksi, matkalla kohti nirvanaa on syytä olla varuillaan.

Elixir on julkaistu vinyylinä sekä puulevynä (oikeasti, sitä ei siis voi soittaa yhtään millään). Kummankin mukana tulee myös latauskoodi digitaalisuudesta riippuvaisille."

Pentti Ronkanen, SuomiJazz.com, 20.9.2016

Mia Simanainen (voice),
Henrik Sandås (bandoneon),
Kari Ikonen (Moog synthesizer),
Mikko Perkola (viola da gamba).

Biisilista

  1. A Day Grew SmallWords By [Poem] – Emily Dickinson; Written by – Mia Simanainen
  2. Aparani ParArmenian trad.
  3. Weep You No MoreJohn Dowland
  4. Fado In MoscouMikko Perkola
  5. Has The Fly Been Killed YetTranslated by [Transl.] – Martin Allwood; Words by [Poem] – Lauri Viita; Written by – Kari Ikonen
  6. Luna 17 BKari Ikonen
  7. The Self BanishedWords by [Poem] – Edmund Waller; Written by – John Blow