Siirry pääsisältöön
Verneri Pohjola
Mika Kallio

Animal Image

Levy
profile-picture

Animal Image

Levyn tiedot

EsittäjäVerneri Pohjola
Mika Kallio
Julkaistu23.2.2018
TyyppiCD + LP
Soittajat
Levy-yhtiöEdition Records
Tuottaja

Produced by Perttu Saksa and Verneri Pohjola
Recorded at Finnvox Studios by Risto Hemmi
Mixed by Mikko Raita at Studio Kekkonen

Kuuntele

Biografia

Valokuvaaja, elokuvantekijä Perttu Saksan ohjaama kokeellinen dokumentti kuvaa ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta. Se kutsuu pohtimaan ihmisen suhdetta omaan eläimeyteensä ilman kielen luomia rajoitteita. Maiseman ja luonnon poetiikkaan johdattava elokuva seuraa luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamon pyrkimystä tavoittaa eläimen olemus kuvaan.

Runollinen elokuva rakentuu Verneri Pohjolan ja Mika Kallion luoman musiikin ympärille. Improvisoidut sävellykset rakentavat sanattoman kielen eläimen ja ihmisen välille ja yhdistävät lumoavat mustavalkokuvat kokonaistaideteokseksi. Pohjolalla ja Kalliolla on pitkä yhteinen historia, ja syvä musiikillinen side; he ovat esiintyneet duona jo vuodesta 2007.

– Musiikki kuljettaa elokuvassa katsojaa vapaana identiteetistä ja yksilöllisyydestä. Improvisaatio on kuin emotionaalinen kieli ihmisen ja eläimen välillä – dialogia ilman puhetta, vapautta puhutun kielen säännöistä ja rakenteista. Täytyy kuunnella ja tuntea, olla hetkessä läsnä, Perttu Saksa toteaa.

– Kun näin Perttu Saksan henkeäsalpaavan kuvamateriaalin ensimmäistä kertaa, ymmärsin että projekti on liian inspiroiva kieltäytymiseen. Kukaan toinen ei ole käsitellyt musiikkiani samanlaisella kunnioituksella ja visiolla. Elokuva nostaa sävellykseni uudelle tasolle. Olen äärettömän ylpeä teoksesta ja toivon että levyn kuuntelija noudattaa Pertun toivetta antautumalla eläimeyden maailmaan – tai sen kuvaan – musiikin kautta, Verneri Pohjola kertoo

Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Läpimurtonsa Ilmiliekki Quartetin kanssa tehnyt Pohjola tunnetaan yhtyeistään Verneri Pohjola Quartet ja Verneri Pohjola Group. Pohjolan kolmas albumi Bullhorn (2015) vakiinnutti trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä ja palkittiin vuoden parhaan jazzalbumin Emmalla. Brittiläiselle Edition Recordsille levyttävän Pohjolan Pekka-albumilla (2017) hän tulkitsi yhtyeineen isänsä, sähköbassolegenda Pekka Pohjolan sävellyksiä. Pohjola vastaanotti vuonna 2017 Suomen korkeimman jazzmuusikolle myönnettävän tunnustuksen, Yrjö-palkinnon.

Pitkän uran muusikkona ja opettajana tehnyt Mika Kallio on esiintynyt ja levyttänyt Suomen ja kansainvälisten eturivin jazzartistien kanssa lähes kahden vuosikymmenen ajan. Yli 60 albumilla kuultava Kallio on julkaissut kolme omaa levyä (Mika Kallio Solo 2008, Kallio Slaaki – Polymania For Percussion 2013, Impulsion 2016). Monipuolisena lyömäsoitintaiteilijana tunnetun Kallion soittoa on aina määritellyt laaja-alaisuus, kuunteleva herkkyys ja kyky saada rummut soimaan säestettävää kokoonpanoa rikastuttavalla tavalla. 2002 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta valmistunut Kallio opettaa Savonia-ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa.

Perttu Saksa on helsinkiläinen visuaalinen artisti. Saksan valokuva- ja videoteoksia on ollut näytteillä useissa gallerioissa ja museoissa ympäri Eurooppaa, mm. Kielin Stadtgaleriessa, Berliinin Felleshusissa, Suomen valokuvataiteen museossa ja Helsingin taidemuseossa. Hänen teoksiaan on myös useissa julkisissa kokoelmissa. Eläimen Kuva (Mouka Filmi, 2018) on hänen ensimmäinen dokumenttielokuvansa.

(Jazzrytmit 24.02.2018)

Biisilista

  1. Where do you feel at home
  2. Outside
  3. Foxplay
  4. Man, animal image
  5. Goshawk’s dream
  6. Animal image