Siirry pääsisältöön

Ulf “Uffe” Krokfors (s. 1966) on varmasti oman ikäluokkansa työteliäin kotimaisessa modernissa jazzissa vaikuttanut basisti. Krokfors on muodostanut yhdessä Markku Ounaskarin kanssa erään uuden Suomi-jazzin keskeisimmistä komppipareista.

1980-luvulla Krokfors soitti Edward Vesalan Sound & Furyssä ja seuraavan vuosikymmenen alkupuolella Krakataussa. Basisti teki myös hieman sessiomuusikon töitä rock-puolella, esimerkiksi Tuomari Nurmion ja Ufo Mustosen levyillä, mutta 1990-luvun loppupuolelta alkaen hän on pysynyt tiukasti jazzkentällä. Vanhemmista bändinjohtajista muun muassa pianistit Jarmo Savolainen ja Seppo Kantonen sekä saksofonistit Juhani Aaltonen, Sakari Kukko ja Esa Pietilä ovat tehneet yhteistyötä Krokforsin kanssa pitkään. Nuorempien liidereiden vetämissä yhtyeissä työmyyrän vahvaa basisimia on kuultu esimerkiksi pianisti Samuli Mikkosen ja laulaja Mirja Mäkelän bändeissä. Krokforsin muusikon piirteisiin on aina kuulunut monialaisuus ja herkkä tilannetaju, siis tärkeät jazzkomppaajan ominaisuudet.

Krokforsin sävellyksiä kuultiin jo 1990-luvun loppupuolella Jarmo Savolaisen John’s Sons -trion ja Seppo Kantosen Klangin levyillä. Tällä vuosituhannella sävellystuotanto on kasvanut, kun basisti on tullut hyvin esille myös bändinjohtajana pianisti-harpisti Iro Haarlan kanssa. Omien yhtyeiden lisäksi Krokfors on ehtinyt edelleen soittaa muidenkin liidereiden kokoonpanoissa, joista aktiivisimmin ovat toimineet Juhani Aaltosen ja Jarmo Savolaisen triot.