Siirry pääsisältöön

Teppo Hauta-aho

basisti/ säveltäjä
teppo-hauta-aho

Kuva/ Photo: Kalevi Plattonen

Profiili

Syntynyt1941
Yhtyeet

Teppo Hauta-aho (s. 1941) on suomalaisen jazzin veteraani, mutta edelleen kiinteästi mukana maamme freejazzkuvioissa. Hauta-ahon varhaiset meriitit jazzin alueella löytyvät 60-luvun lopusta, ja eurooppalainen jazzkenttä sai ihmetellä basistin taitoja euroopan yleisradioliiton bändikisan vuonna 1971 Monteaux'ssa voittaneessa Tuohi-kvartetissa, mukana saksofonisti Paroni Paakkunainen, pianisti Heikki Sarmanto ja rumpali Edward Vesala. Hauta-ahon kutsumanimen kautta nimetty oma yhtye, Kalmisto-Klang, viitoitti tietä tuleville seikkailuille improvisaation rikkaassa maailmassa, ja 70-luvulla basisti levytti tiiviisti muun muassa Edward Vesalan ja Junnu Aaltosen kanssa.

Säveltäminen on aina ollut tärkeässä osassa Hauta-ahon uralla. 80-luvun alussa syntyi paljon erilaisia teoksia, mutta vuosikymmenen loppupuolella basistia alkoi taas kuulla jazzkentällä enemmänkin. Suomessa Hauta-aho levytti esimerkiksi trumpetisti-säveltäjä Jarmo Sermilän kanssa, ja Quintet Modernen kautta syntyi kontakteja saksalaiseen freejazziin. Hauta-aho ja kvintetin saksofonisti Harri Sjöström soittivat myöhemmin freepianismin jättiläisen, Cecil Taylorin, eurooppalaisessa yhtyeessä. Suomessa he esiintyivät Tampere Jazz Happeningissa vuonna 1998. Myös sellaiset maanosamme freejazzlegendat kuin saksalaispianisti Alexander Von Schlippenbach ja brittisaksofonisti Evan Parker kuuluvat Hauta-ahon soittokumppaneihin.

Teppo Hauta-aho on ollut melkeinpä luottobasisti Suomessa vierailleille freejazzin maailmatähdille: Anthony Braxtonin Braxtoniassa häntä kuultiin vuosina 1989 ja 2006, pianisti Marilyn Crispell puolestaan käytti häntä ja rumpali Olavi Louhivuorta Raahen Rantajatseissa kesällä 2005 esiintyneessä triossa. Viime vuosina Hauta-ahon tärkeimpiä kotimaisia kokoonpanoja ovat olleet Trio Nueva Finlandia puhaltaja Paroni Paakkunaisen ja pianisti Eero Ojasen kanssa, sekä Sound Kitchen, jossa soittavat pasunisti Jari Hongisto ja tanskalaiskitaristi Hasse Poulsen. Säveltäjä-laulaja Carita Holmströmin kanssa Hauta-aholla on ollut duo 70-luvun puolivälistä lähtien. Mittavan jazzuran lisäksi basistilla on kunnioitettava ansioluettelo klassisen musiikin puolelta, säveltämisen lisäksi muusikkona esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Hauta-aho on myös toiminut Oopperan Alminsalissa syksyin järjestettävän Jazz @ Opera -festivaalin taiteellisena johtajana.