Siirry pääsisältöön

Seppo Kantonen

pianisti/ säveltäjä
seppo-kantonen

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Pianisti Seppo Kantonen (s. 1963) on soittanut komean uransa varrella niin monissa yhteyksissä, että lyhyessä katsauksessa on mahdotonta tehdä oikeutta monipuolisen pianistin kaikille tekemisille. Hyvän esimerkin Kantosen jazzorientoituneisuudesta ja merkityksestä suomalaiselle jazzille hänen uransa alusta alkaen antaa Kantoselle myönnetty Yrjö-palkinto jo vuonna 1985: vain muutama vuosi sen jälkeen, kun nuori pianisti oli vasta astunut jazzin kentälle.

Kantosen työnantajiin on vuosien varrella kuulunut niin UMO, saksofonisti Eero Koivistoinen, rumpali Jukkis Uotila kuin lukuisat Sibelius-Akatemian jazzosaston opiskelijatovereiden bänditkin. Rockmusiikin alueella pianistin taitoja hyödynsivät esimerkiksi J. Karjalainen sekä rumpali Remu Aaltonen. Kantosen omista yhtyeistä mainittakoon basisti Uffe Krokforsin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa kesällä 1997 syntynyt Klang-trio sekä 2000-luvun alussa trumpetisti Verneri Pohjolan, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Mika Kallion kanssa muodostettu Tokka-kvartetti. Listaa Kantosen soittokumppaneista sekä yhtyeistä voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Viime vuosina Kantosen kosketinsoittajan taitoja ovat hyödyntäneet yhä useammat bändiliiderit myös Suomi-jazzin nuoresta sukupolvesta, esimerkiksi Mikko Innanen Innkvisitio-kvartetissa. UMOn riveissä Kantosta kuullaan edelleen säännöllisesti.