Samuli Mikkonen
pianisti/ säveltäjäProfiili
Syntynyt | 1973 |
Linkit | |
Yhtyeet |
Samuli Mikkonen (s. 1973) on pianisti ja säveltäjä, joka nousi suomalaisen jazzin eturiviin 90-luvun puolivälissä ja on siitä lähin tehnyt tasaista nousua kohti yhä persoonallisempaa ilmaisua ja kansainvälisempiä kehiä. Synnyinkaupunki Jyväskylän eläväinen musiikkiskene mahdollisti musiikillisen kehityksen jo varhain, ja Mikkonen paitsi sai korkeatasoista koulutusta, myös pääsi jo lapsena soittamaan alttoviulua orkesterissa, säveltämään omalle kvintetilleen ja esiintymään ulkomailla lapsikuoro Vox Aurean riveissä, ja lopulta myös legendaarisen jazzpedagogi Matti Laukkasen pianotunneille. Jo 3-vuotiaana aloitettu improvisointi pianon ääressä sai laajemman musiikillisen sivistyksen tuoman loppusilauksen perusteellisista opinnoista Sibelius-Akatemiassa sekä jazzosastolla että klassisen sävellyksen opiskelijana.
Pandemiavuosien jälkeen Mikkonen on keskittynyt soolopianoimprovisaatioon ja säveltämiseen, mutta myös tehnyt duoäänityksiä multi-instrumentalisti Jorma Tapion kanssa ja ollut mukana mm. rumpaleiden Brian Melvinin ja Ilmari Heikinheimon yhtyeissä.
Hänen tärkein yhtyeensä tällä hetkellä on Kuára, akustinen yhtye yhdessä pitkäaikaisen musiikillisen kumppanin rumpali Markku Ounaskarin ja norjalaissaksofonisti Trygve Seimin kanssa. Saksalainen ECM Records julkaisi trion debyyttilevyn "Kuára - Psalms and folk songs" 2010, ja siinä puhaltajana on Seimin sijasta niin ikään norjalainen trumpetisti-laulaja Per Jørgensen. Kuára on konsertoinut laajalti Euroopassa ja USAssa 2010-luvun aikana, ja debyyttilevy voitti Emma -palkinnon vuoden parhaana jazzlevynä 2010.
Muutettuaan Helsinkiin 1990-luvun alussa Mikkonen päätyi pian soittamaan maan eturivin jazzyhtyeisiin, kuten Jouni Järvelä Group, Jari Perkiömäki Quartet, Mika Mylläri Quintet ja Markus Ketola Tila Ensemble.
Kokeiltuaan eri ideoita ja instrumentaatioita hän vakiinnutti omaksi kokoonpanokseen pianotrion basisti Ulf Kroforsin ja rumpali Mika Kallion kanssa 1997. Trion ensilevy "Korpea Kuunnellessa" julkaistiin 1998, ja se sai positiivisia arvioita "intensiivisestä, kirkkaasta melankoliastaan". Kokoonpano laajentui kvartetiksi 2001 saksofonisti-huilisti Kari "Sonny" Heinilän liityttyä mukaan, myös Sakari Kukon ja Juhani Aaltosen ottaessa välillä puhaltajan roolin. Lopulta Pepa Päivinen, Pentti Lahti ja Jorma Tapio täydensivät kokoonpanon oktetiksi levytystä "Samuli Mikkonen & 7 Henkeä varten 2003. Oktettikokoonpano toimi vuoteen 2006 asti, esittäen sekä Mikkosen sävellyksiä että sovituksia mm. Sibeliukse, Kuulan ja Merikannon töistä.
Mikkonen on myös kiertänyt Pohjoismaita ja levyttänyt livelevyn "KOM Live" vuonna 2000 yhdessä ruotsalaisbasisti Anders Jorminin ja norjalaisrumpali Audun Kleiven kanssa.
Hän on esiintynyt mm. Kenny Wheelerin, John Zornin, Mike Gibbsin, Adam Nussbaumin ja Wayne Krantzin kanssa. Myös YLEn M1 -studio tuli hänelle tutuksi lukuisien Jazzradiolle 1990- ja 2000-luvulla eri kokoonpanoilla tehtyjen kantanauhojen myötä.
Tärkeä yhteys kotikaupunki Jyväskylään koko 1990-luvun ajan oli musiikillis-äänitaiteellinen kollektiivi Wäinämoiset yhdessä Markus ja Tony Elglandin kanssa, jonka ainoaksi jäänyt levy julkaistiin 2001.
Tärkeä yhteys kotikaupunki Jyväskylään koko 1990-luvun ajan oli musiikillis-äänitaiteellinen kollektiivi Wäinämoiset yhdessä Markus ja Tony Elglandin kanssa, jonka ainoaksi jäänyt levy julkaistiin 2001.
2000-luvun varhaisvuosina Mikkonen kiersi paljon ympäri Suomen maailmanmusiikkilegenda Sakari Kukon kokoonpanoissa, soitti pitkiä kiertueita Aasiassa ja Etelä-Amerikassa saksofonisti Pekka Pylkkäsen yhtyeessä, ja työskenteli myös hetken aikaa UMOn pianistina. Samoihin aikoihin, musiikillinen yhteistyö tuottaja Teemu Hammarenin kanssa tuotti urbaanimpaa rytmimusiikkia edustavat albumit "Vibraltar" ja "Vibraltar live in London"
2010-luvulla Mikkonen on työskennellyt DJ/tuottaja Aleksi Myllykosken kanssa. Hän on myös mukana senegalilais-ranskalaisen vokalisti Julia Sarrin levyllä "Daraludul Yow" ja esiintynyt intialaishuilisti Saurabh Vartakin kanssa.
Mikkonen on julkaissut 5 omaa levyä ja esiintyy parillakymmenellä muulla jazzlevyllä.
Euroopan ulkopuolella Mikkonen on esiintynyt Argentiinassa, Chilessä, Perussa, Brasiliassa, Kiinassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja USAssa. Hän on soittanut Euroopan huippujazzklubeilla (Porgy & Bess, Unterfahrt, Copenhagen Jazz House, Nefertiti, AMR Jazz ym.) ja jazzfestivaaleilla ympäri maailman (mm. Jarasum Jazz Festival, London Jazz Festival, Jazzfestival Münster, Jazz Baltica, Moldejazz, Rochester International Jazz Festival, Beijing Jazz Festival, Festival Internacional de Jazz de Providencia, Pori Jazz).
Radio- ja TV-esiintymisiä on ollut mm. BBC:n, YLEn, WDR:n, NDR:n, Itävallan Ö1:n, SRG/SSR:n, NRK:n, Sveriges Radion, Eesti Raadion ja Danmarks Radion ohjelmissa. YLE TV1 on esittänyt Mikkosen oktetista kertovan konserttidokumentin "Ajan aalloilla", ja hänen musiikkiaan on käytetty TV-sarjassa Kansallismaisemia. Mikkonen on säveltänyt jazzkokoonpanoille duosta big bandiin. Useiden tilaussävellysten joukossa on viisi big band-partituuria, kappaleita jazz- ja klassisista muusikoista koostuville hybridikokoonpanoille ja sinfoniaorkesterille sekä teatterimusiikkia.
Musiikillisen uran lisäksi Mikkonen palkattiin perustamaan pop- ja jazzkoulutus Oulun ammattikorkeakouluun 2005, ja hän työskenteli siellä lehtorina vuoteen 2023 asti. Hän on myös toiminut opettajana Sibelius-Akatemiassa ja Savonia -ammattikorkeakoulussa sekä opettanut master classeja Suomessa ja ulkomailla.
Suomen lisäksi Mikkonen on asunut Berliinissä 2010–2011.