Siirry pääsisältöön

Reija Lang

laulaja, sanoittaja
reija-lang

Reija Lang (s. 1963) innostui jazzlaulusta vasta 90-luvun jälkipuolella, mutta kehittyi nopeasti persoonalliseksi ääneksi maamme vokalistien monipuoliseen joukkoon. Lang opiskeli Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian avoimessa yliopistossa, päättäväinen harjoittelu tuotti nopeasti tulosta ja Lang voitti Lady Summertime -laulukilpailun kesällä 2002. Ulkomailla hän on osallistunut jazz-workshopeihin muun muassa Amsterdamissa ja New Yorkissa sekä ottanut yksityistunteja amerikkalaiselta crooner-legendalta Mark Murphyltä.

Vuonna 2001 Lang tutustui viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkolaan, jonka kanssa hän perusti ensimmäisen oman yhtyeensä. Komppiryhmästä löytyivät pianisti Kari Ikonen, basisti Ville Herrala ja rumpali Mikko Hassinen. Kvintetti alkoi työstää ohjelmistoa, jonka rungon muodostivat Langin persoonallisesti sanottamat 60-luvun modernin jazzin instrumentaalit kappaleet. Laulajan alttoääni, rohkeasti heittäytyvä tulkinta ja bändin energinen soitto-ote muodostivat omaperäisen paketin, joka toi raikkaan lisän suomalaiseen laulujazziin. Marraskuussa 2005 tehdyllä Jazzliiton kiertueella komppiryhmän pianistiksi vaihtui Alexi Tuomarila ja rumpaliksi Tuomas Timonen.

Reija Langin jazzilmaisuun ovat vaikuttaneet monet erityyliset jazzmuusikot Ella Fitzgeraldista John Zorniin. Lang & Luolajan-Mikkolan ohella Lang on laulanut vapaata improvisaatiota omassa Zoga-triossaan Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan ja lyömäsoittaja Jouni Koposen kanssa sekä Helsinki Swing Bandin solistina. Eräs yhteistyökumppani on ollut trumpetisti Mika Mylläri, joka sovitti Langin käännöskappaleita Suomen kansallisoopperan big bandille syksyllä 2004, ja joka soittaa myös Langin brittiläis-suomalaisessa Burn Out Mama -kokoonpanossa.

Lang & Luolajan-Mikkola: "Transit" 2005, Rockadillo Records
Burn Out Mama: "Out of Office" 2009, Hub Productions
Reija Lang Trio: "Soundoscope" 2010, Hub Productions
"Reija Lang & Arricone Big Band" 2013, Hub Productions