Siirry pääsisältöön

Pekka Toivanen

saksofonisti/ säveltäjä/ kapellimestari
pekka-toivanen

Profiili

Syntynyt1961
Linkit

Pekka Toivanen (s. 1961) on jo neljännesvuosisadan ajan puhaltanut saksofonia ja klarinettia tyylikkään johdonmukaisesti konstailemattoman perusjazzin raamissa. Sibelius-Akatemian jazzosastolle ensimmäisten joukossa vuonna 1983 päässyt Toivanen oli hankkinut kokemusta Kulttis Big Bandissa sekä Brushane Big Bandissa, ja oma kvartetti syntyi 80-luvun puolivälissä. Bändi voitti Jazzliiton yhtyekilpailun vuonna 1987 ja teki liiton kiertueen seuraavana vuonna. Tyylikäs, tunnelmoiva yhtye oli suosittu akti sekä festivaaleilla että pienimuotoisissa tilaisuuksissa, ja debyyttilevy Stick Around (Kompass Records) julkaistiin vuonna 1988.

Toivanen soitti Espoo Big Bandissa sekä UMOssa 80-90-lukujen vaihteessa ja vei kvartettinsa laulaja Saara Soisalon kanssa toisella Jazzliiton kiertueelle vuonna 1992. Omalla kakkosalbumillaan She Didn't Like the Wallpaper (Love/Johanna 1994) taustayhtyeenä komppasi jo tuolloin kovan maineen nittänyt Trio Töykeät, ja saksofonistin kappaleet olivat hieman kipakkaampaa bopia kuin aiemmin.

Rivisaksofonistina Pekka Toivanen on soittanut pitkään muun muassa Oiling Boilingissa, kitaristi Tuomo Aution Zekostossa sekä Suomi-jazzin veteraanin, Erik Lindströmin Dream Teamissa. Tärkeä yhteistyökumppani on ollut basisti Wade Mikkola, jonka luottomuusikko Toivanen on ollut sekä keikoilla että levyillä. Big band -kentällä Toivanen on toiminut myös UMO-vuosien jälkeen, esimerkiksi vierailemalla maakuntien orkesterien kapellimestarina ja säveltämällä klarinettikonserton Espoo Big Bandille.