Siirry pääsisältöön

Pekka Lehti

basisti
pekka-lehti

Kuva/ Photo: Nauska

Profiili

Syntynyt1965
Linkit
Yhtyeet

Pekka Lehti (s. 1965) kävi todellisen ammattimuusikon koulun soittamalla yli tuhat keikkaa J. Karjalaisen Mustat lasit -yhtyeen basistina vuosina 1982-1989. Sen jälkeen hänen musiikillista profiiliaan ovat määritelleet pääasiassa jazz ja kansanmusiikki. 1990-luvulla Lehti opiskeli pari vuotta Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa ja otti bassonsoiton yksityistunteja Pekka Sarmannolta, ruotsalaiselta Anders Jorminilta sekä tanskalaiselta Jens Jefseniltä.

Jazzkentälle Lehti ilmestyi 1990-luvun alussa urkuri J-P Virtasen triossa, jossa rumpalina soitti Janne Haavisto. Kolmikko oli osa Cool Sheiksin varhaista versiota, ja bändin debyyttilevyltä Cool Sheiks (1991) löytyy Lehden svengaavaa komppausta. Virtasen The JP's toimi aktiivisesti koko vuosikymmenen ja julkaisi debyytin jälkeen kolme albumia lisää. Rouheaa urkujazzia paahtanut trio oli suosittu livebändi ja innosti monia kuulijoita tutustumaan groovejazziin laajemminkin. 1990-luvun lopussa Lehti soitti myös jonkin aikaa sähköisempää jazzfunkia Pessi Levannon Burn!-triossa.

Modernin kansanmuusikon kutsumusta Lehti pääsi toteuttamaan laajoja maailmankiertueita tehneen Värttinän basistina vuosina 1993-2002. Myös ZetaBoossa eli kitaristi Jarmo Saaren, Pekka Lehden ja rumpali Marko Timosen vuonna 1992 perustamassa triossa yhteissoiton yhtenä elementtinä olivat erilaiset etnisen musiikin vaikutteet, joita käsiteltiin jazzillisin keinoin. Laulaja ja haitaristi Anna-Mari Kähärä liityi ZetaBoohon 1990-luvun puolivälissä, ja vuonna 1997 debyyttilevynsä julkaissut bändi keikkaili aktiivisesti vuosikymmenen lopussa ja teki kaksi Jazzliiton kiertuetta.

Vuonna 2000 Lehti julkaisi erilaisia duo-esityksiä tarjonneen, herkän ja hiljaisen albumin nimeltä Outo voima. Kyseessä on Lehden perustaman Aito Recordsin ensimmäinen julkaisu, ja basistin duokumppaneina toimivat muun muassa Jarmo Saari, joikaaja Wimme Saari, laulaja Sanna Kurki-Suonio sekä urkuharmonia soittava Timo Alakotila. Basistin omien projektien lisäksi Aito Records on julkaissut esimerkiksi kahden maineikkaan haitaristin, Maria Kalaniemen ja Markku Lepistön, levyjä ja saavuttanut arvostetun aseman kansainvälisellä maailmanmusiikkikentällä.

Lehti palasi näyttävästi jazzin pariin kitaristi Valtteri Pöyhösen Dalindèossa, jossa hän soitti vuodesta 2004 vuoteen 2010 asti. Tanssittavan groovejazzin pulssia ja brasilialaisen musiikin vaikutteita nuorekkaasti yhdistelevä Dalindèo on Open Scenes -debyyttialbumin jälkeen kasvattanut suosiotaan nopeasti.