Siirry pääsisältöön

Olavi Louhivuori (s. 1981) syntyi musikaaliseen perheeseen ja kasvoi Jyväskylässä muusikoiden ja musiikinharrastajien ympäröimänä. Hänen isänsä toimii edelleen Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen laitoksen professorina, äiti viulistina ja musiikinopettajana, ja jokainen seitsemästä perheenjäsenestä soittaa jotakin instrumenttia. Louhivuori aloitti musiikkiuransa viulunsoitolla 4-vuotiaana, mutta vaihtoi selloon ja pianoon 8-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän alkoi opiskella myös rumpujensoittoa päästyään alakoulussaan musiikkiluokalle.

Vuonna 1998 Louhivuori aloitti opinnot Jyväskylän konservatoriossa, jossa hän liittyi useisiin erilaisiin jazzyhtyeisiin, kuten Joona Toivanen Trioon sekä Jyväskylän Junior Big Bandiin. Nuoresta rumpalista tulikin nopeasti tuttu kasvo muusikkopiireissä ja paikallisessa Jazz Barissa (nykyisin Poppari), minkä ansiosta hän sai useita hienoja tilaisuuksia esiintyä ja jammailla niin monien suosittujen suomalaisten kuin kansainvälistenkin jazzmuusikoiden kanssa. Joona Toivanen Trio toimi myös housebändinä Jazz Barin junnujameille kolmen vuoden ajan.

Vuonna 2002 Louhivuori muutti Helsinkiin päästyään opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle, eikä mennyt kauaa ennen kuin Louhivuori nähtiin jo esiintymässä monissa alan merkittävimmistä tapahtumista sekä Suomessa että ulkomailla. Kolminkertainen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voitto (Joona Toivanen Trio vuonna 2000, Ilmiliekki Quartet vuonna 2002 ja SUN Trio vuonna 2006) vei lahjakkaan rumpalin esiintymään eri yhteyksissä niin Eurooppaan, Aasiaan, Australiaan kuin Yhdysvaltoihinkin.

Viime vuosina nyanssirikkaasta ja kokeilevasta rumputaiteestaan tuttu Louhivuori on keikkaillut maailmalla Tomasz Stanko Quintetin rumpalina sekä esiintynyt useiden kansainvälisesti merkittävien artistien, kuten Lee Konitzin, Anthony Braxtonin ja Marilyn Crispellin kanssa. Viime vuosina Louhivuorta ovat työllistäneet myös UMO Jazz Orchestra, kansanmusiikkiyhtye Piirpauke, sekä tietysti omat yhtyeet. Esimerkkinä jälkimmäisistä mainittakoon helmikuussa 2014 Teosto-ehdokkuuden kolmannesta albumistaan, In Cinema (Edition Records), saanut Oddarrang. Levy ilmestyi syksyllä 2013.

ed. Annamari Innanen 26.2.2014