Siirry pääsisältöön

Mircea Stan

pasunisti
mircea-stan

Profiili

Syntynyt1943

Mircea Stan (s. 1943) oli eräs UMOn perustajajäsenistä vuonna 1975, mutta hän oli ehtinyt koota oman yhtyeensä jo muutamaa vuotta aiemmin, pian Romanista Suomeen muutettuaan. Pienyhtyeet ovatkin olleet pasunistin musiikin perusyksikkö myös pitkän UMO-pestin jälkeen. Stanin kiinnitysten lista rivipasunistina on pitkä ja monipuolinen, bändijohtajista mainittakoon vaikkapa Edward  Vesala, Heikki Sarmanto ja Paroni Paakkunainen.

Eräs Stanin pitkäaikaisimmista soittokumppaneista on saksofonisti-huilisti Pentti Lahti, joka oli mukana jo pasunistin 70-luvun yhtyeissä. Seuraavalla vuosikymmenellä syntyi Stanin ja Lahden duo, joka on toiminut yli 20 vuotta. 80-luvulla Mircea Stan johti erikoista pasuunakvartettia, joka levytti vuosikymmenen lopussa albumin Para Los Trombones (Andania 1989). Vaikka Stanin oma musiikki on aina ollut tyylillisesti kallellaan suoraselkäiseen hard bopiin päin, hän ei ole vierastanut freejazziakaan. Siitä on hyvänä esimerkkinä osallistuminen amerikkalaisen avantgardistin, saksofonisti Anthony Braxtonin suomalaismuusikoista kokoamaan Braxtoniaan, joka teki Jazzliiton kiertueen syksyllä 1988.

Stanin omien yhtyeiden kokoonpanoksi vakiintui 80-luvun lopulla sekstetti, jota on jatkettu levytyksissä lyömäsoittajilla. Vuonna 1987 ilmestyi albumi The Touch (Kompass Records), ja Jazzliiton kiertueen Stanin sekstetti teki vuonna 1991. Tällä vuosituhannella pasunistin yhtye on toiminut nimellä Mircea Stan Jazz Band, jonka debyyttialbumi Roots Never Die (omakustanne/MSCD) julkaistiin vuonna 2000. Stanin omat sävellykset ja lainakappaleiden sovitukset ovat hyvin kulkevaa hard bopia, jota maustetaan välillä lattariotteella tai romanialaisen kansanmusiikin myötä.

Muusikon työn ohella Mircea Stan on toiminut jo pitkään jazzpasuunansoiton opettajana. Sillä saralla tärkein instituutio on ollut Pop & Jazz Konservatorio, mutta Stan on antanut myös yksityistunteja nuoremmille kollegoilleen. Vuonna 1998 hän teki kontribuution maamme pasuunaopetuksen perusmateriaaliin julkaisemalla kirjan Päivittäisiä harjoituksia jazzpasuunalle.