Siirry pääsisältöön

Markus "Marzi" Nyman

kitaristi/ säveltäjä
markus-marzi-nyman

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Kitaristi Marzi Nyman (s. 1979) on paraatiesimerkki siitä monenlaisesta ja raja-aitoja kumartamattomasta muusikkoudesta, joka on tuonut suomalaiseen rytmimusiikkiin uudenlaista elinvoimaa. Nyman aloitti musiikinopiskelun piano- ja teoriatunneilla Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa, josta matka jatkui vuonna 1996 Tapiolan lukion musiikkilinjalle ja pian myös Espoon pop/jazzopisto Ebeliin. Espoon kouluissa syntyi tärkeitä ystävyyssuhteita, esimerkiksi pianisti Lenni-Kalle Taipaleen sekä Ebelissä opettaneen rumpali Rami Eskelisen kanssa.

Vuonna 1998 Nyman aloitti opiskelut Sibelius-Akatemian jazzosastolla, mutta muusikon työt veivät jo kitaristia mukanaan. 2000-luvun taitteessa Nyman kiinnistettiin sekä Lenni-Kalle Taipale Trioon, Joonas Hytösen talk-show’n housebandiin että Nylon Beatiin, jossa hän soitti seuraavat kolme vuotta. Samoihin aikoihin Marzia kuultiin myös UMOn ohjelmistossa, saksofonisti Jouni Järvelä Groupissa sekä XL-yhtyeessä. Vuonna 2003 Pori Jazz nosti Nymanin Vuoden taiteilijaksi.

Ensimmäisen Jazzliiton kiertueensa Nyman teki Anna-Mari Kähärän Orkesterissa vuonna 2003, ja on siitä lähtien kuulunut kiinteästi Kähärän yhtyeeseen. Jazzin saralla Nyman on tehnyt tiivistä yhteistyötä myös rumpali Anssi Nykäsen, basisti Timo Hirvosen, rumpali Jussi Lehtosen sekä kitaristi “Varre” Vartiaisen kanssa. Kotimaisen rockin alueella Nyman on vaikuttanut muun muassa Tekniikan ihmelapset -bändissä sekä Apulannan kiertuevahvistuksena.

Vuosien varrella Nyman on tehnyt paljon töitä myös televisioon ja elokuviin. Hyvä esimerkki on Keisarikunta-elokuvan soundtrack (Universal 2004), jossa Nyman johti orkesteria sekä soitti itse kitaraa. Laajamuotoisempia sävellyksiä hän on tehnyt esimerkiksi Vaasan kaupunginorkesterille ja Kaartin soittokunnalle. Kitaran ohella pianoa sujuvasti soittava Nyman tuntuu ehtivän joka paikkaan: tällä vuosituhannella “musiikin kameleontiksi” kutsuttu monitaituri on ehtinyt soittaa jo lähemmäs neljälläkymmenellä levyllä.