Siirry pääsisältöön

Markus Holkko

saksofonisti/ säveltäjä
markus-holkko

Kuva/ Photo: Sanna Käsmä

Markus Holkko (s. 1972) opiskeli saksofoninsoittoa pääkaupunkiseudun musiikkiopistoissa ja Pop/Jazz Konservatoriossa ennen Sibelius-Akatemian jazzosastoa, jossa hän aloitti vuonna 1993. Vuonna 2000 Holkko alkoi järjestää yhdessä saksofonisti Timo Lassyn kanssa Uudenmaankadulla sijainneessa treenikämpässä jameja, joissa syntyi Uudenmaankadun All Stars, myöhemmin U-street All Stars. Yhtyeeseen vakiintui kokoonpanon jatkeeksi myös kitaristi Teemu Viinikainen, rumpali Jussi Lehtonen sekä basisti Timo Tuppurainen. U-Street All Stars teki pohjatyönsä hyvin ja bändi oli kentälle tullessaan harvinaisen valmis: energinen, tiukka ja persoonallinen. Heinäkuussa 2001 yhtye voitti Espanjassa Getxon jazzbändikisan sekä tuomari- että yleisöäänestyksen, ja Markus Holkko vielä yleisön solistisuosikki-tittelin.

Vuonna 2002 alkoi U-Street All Starsin toiminnan intensiivisin kolmevuotisjakso. Maaliskuussa bändi teki Jazzliiton kiertueen, ja kesäkuussa ilmestyi debyyttialbumi Helsinki Sessions (Blue Note 2002), joka oli arvostelumenestys ja julkaisuvuotensa Jazz-Emma-ehdokas. Samana vuonna U-Street All Starsille myönnettiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin kannukset sekä Pori Jazzin Vuoden nuori taiteilija -tunnustus. Vuonna 2003 yhtye keikkaili aktiivisesti ympäri Suomea ja Eurooppaa, ja vuonna 2004 ilmestyi kakkosalbumi Bowling (Blue Note 2004). Loppuvuonna 2005 U-Street All Stars vetäytyi keikkatauolle, joka on kestänyt näihin päiviin asti. Yhtyeen jäsenet sanovat, ettei bändiä ole kuopattu lopullisesti, vaan bändi on liidereiden mukaan vain telakalla.

Markus Holkko ei ole keikkaillut maamme jazzkentällä yhtä aktiivisesti kuin monet muut kollegansa, mutta se johtuu lähinnä Holkon halusta tehdä musiikkia nimenomaan bändinä eikä soolosoittajana. Kun hengenheimolaisia yhteen bändiin sitoutumiseksi ei ole lyötynyt tarpeeksi, on keikkailu jäänyt myös vähiin. Vuonna 1993 kosketinsoittaja Pessi Levannon ja rumpali Sami Kuoppamäen perustama, ja Holkon suuresti vaikuttama, Groove Convention oli kuitenkin hyvä esimerkki tällaisesta yhtyeestä, samoin kuin samoihin aikoihin syntynyt, astetta rockahtavampaa laulufunkkia esittävä Eternal Erection. Jazzin puolella Holkko soitti vuosituhannen alussa aktiivisesti toimineessa saksofonikvartetti Onfoniassa, ja Espoo Big Bandin saksofonisektioon hän on kuulunut 1990-luvun lopulta lähtien.

Vuonna 2004 Holkko valmistui jazzosastolta musiikin maisteriksi. A-tutkintokonsertissa saksofonisti esiintyi omalla kvartetillaan, mukana kosketinsoittaja Markus Niittynen, rumpali Joonas Riippa ja bassolinjat Moog-syntetisaattorilla soittava Kari Ikonen. Kvartetti on keikkaillut Suomessa viime vuosina aktiivisesti ja julkaissut myös kaksi albumia, vuoden 2007 alussa Being Here -nimeä kantavan ja vuonna 2010 From Circuits, With Love -nimisen teoksen. Tuorein kokoonpano Holkolle on kitaristi Aki Haaralan kanssa perustettu Lightboxer-instrumentaaliyhtye, joka luo vahvoja tunnelmia kitaran, saksofonien ja Hammondien värittämillä sävyillä ja tiukalla groovella