Siirry pääsisältöön

Lenni-Kalle Taipale

pianisti/ säveltäjä
lenni-kalle-taipale

Lenni-Kalle Taipale (s. 1978) nousi 1990-luvun puolivälissä huikealla vauhdilla maamme musiikkielämän valokiilaan nuorena jazzpianistitähtenä. Espoon musiikkiopistossa pianoa ja viulua opiskellut Taipale innostui jazzista lopullisesti Nilsiän musiikkileirillä vuonna 1994. Tapiolan lukion musiikkilinjalla ja Pop & Jazz Konservatoriossa taidot karttuivat lukuisissa bändiproduktioissa, ja oma trio syntyi, kun jo edesmennyt April Jazz -festivaalin ja Espoo Big Bandin perustaja Martti “Mape” Lappalainen tarvitsi lämmittelybändiä Trio Töykeiden keikalle Espoon kulttuurikeskukseen joulukuussa 1997. Rummuissa soitti Sami Järvinen ja basistiksi Taipale pyysi Timo Tuppuraisen. Keikka oli menestys ja jatkoa seurasi hyvin nopeasti usean keikan muodossa, ja vuonna 1997 trio voitti suorana televisioidun Pohjolan kyky 97 -kilpailun Suomen karsinnat sekä sijoittui Oslossa järjestetyssä finaalissa toiseksi. Samana kesänä Taipale itse sai vielä Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -tunnustuksen.

Trion debyyttilevy Nothing to Hide (Naxos Jazz) ilmestyi marraskuussa 1998. Ketterästi svengannut ja runsaasti lattarivaikutteita sisältänyt musiikki iski hyvin Trio Töykeiden raivaamaan maastoon ja albumi ylsi kultalevymenestykseen ensimmäisenä jazzalbumina Suomessa. Vuonna 1999 Taipaleen trio aloitti pitkän pestin Joonas Hytösen television talk-show’n studioyhtyeenä, jossa kitaristin paikalle otettiin vielä Marzi Nyman.

Oman trionsa lisäksi Lenni-Kalle Taipale on soittanut jazzia Espoo Big Bandin komppiryhmässä vuodesta 1998 asti. Joka vuosi April Jazzin isäntänä esiintyvän orkesterin kanssa hän on tehnyt useita ulkomaankiertueita sekä levytyksiä. Taipale on soittanut studiomuusikkona lukuisilla iskelmälevyillä, ja laulaja Vesa-Matti Loiri kiinnitti hänet kiertuekokoonpanoonsa vuonna 2003. Eräs pitkäikäinen yhtye pianistille on ollut lisäksi vuonna 1997 perustettu ahkerasti keikkaileva bailubändi Hemma Beast. Viime vuosina Taipale on soittanut myös laulaja Sami Pitkämön orkesterissa, joka on tullut tutuksi muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman taustabändinä.