Siirry pääsisältöön

Jussi Lehtonen (s. 1977) ilmestyi pääkaupungin jazzkentälle vuonna 1997 aloitettuaan opiskelun Pop & Jazz Konservatoriossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemian jazzosastolle syksyllä 2000. Pirkanmaan musiikkiopistossa aiemmin rumputunteja ottanut Lehtonen oli 1990-luvun viimeisinä vuosina mukana monessa bändissä, joista aktiivisimmin keikkailivat alttosaksofonisti Janne Huttusen Uncle Bop sekä Janne Huttusen ja kitaristi Mikko Kososen The Homer.

Ylen jazznauhoitusten arkistosta rumpalia löytyy vuodelta 2001, jolloin hän soitti pianisti Kaisa Kulmalan triossa ja Bonksters-yhtyeessä pianisti Tuomo Prättälän ja basisti Lauri Porran kanssa. Ensimmäisen levytyssessionsa Lehtonen äänitti vuosituhannen vaihteessa kitaristi Tuomo Dahlblomin debyyttialbumille, joka kuitenkin julkaistiin vasta vuonna 2002 eli samoihin aikoihin kuin U-Street All Stars -yhtyeen Helsinki Sessions.

Lehtosella on kiireisen U-Street All Starsin lisäksi riittänyt aikaa ja energiaa myös muille bändeille, esimerkiksi Kannaste-Ojajärvi Quartetille ja basisti Lasse Lindgrenin Brotherhoodille. Rumpalin ensimmäinen oma projekti oli basisti Timo Hirvosen kanssa toteutettu In the Spirit of Jaco Pastorius, amerikkalaisen basistilegendan musiikkia esittänyt, kotimaisista huippuartisteista koottu nonetti. Hirvosen kanssa Lehtonen on soittanut myös Jussi Lehtonen Quartetissa sekä High Five -yhtyeessä. Lehtonen on myös vieraillut UMOn riveissä silloin tällöin.

Luotettavasti ja luovasti erilaisia jazztyylejä komppaavasta Lehtosesta on tullut viime vuosina kysytty muusikko, jota ovat käyttäneet levyillään niin vanhemmat kuin nuoremmatkin bändinjohtajat Teemu Viinikaisesta Eero Koivistoiseen. U-Street All Starsin albumien lisäksi Lehtosen sävellyksiä löytyy esimerkiksi Kannaste-Ojajärvi Quartetin levyltä. Keikkailun ohella Lehtonen on valmistumisensa jälkeen opettanut Sibelius-Akatemian jazzosastolla jazzrytmiikkaa ja ensembletyöskentelyä.

Viime aikojen aktiivisimmat yhtyeet Lehtosen omien kokoonpanojen lisäksi ovat olleet mm. Jukkis Uotila Band, Severi Pyysalo & The Mokners, Eero Koivistoinen Quartet, Mikko Karjalainen Fellowship sekä Koko Jazz Orchestra, jonka Lehtonen perusti yhdessä Jussi Fredrikssonin ja Timo Hirvosen kanssa. Lehtonen toimii myös Koko Jazz Clubin taiteellisena johtajana. Lehtonen on myös esiintynyt monien kansainvälisesti tunnettujen artistien kanssa, mm. Dave Liebman, Randy Brecker, Bob Mintzer, Tim Hagans, Jerry Bergonzi ja Wayne Krantz.