Siirry pääsisältöön

Jorma Tapio

saksofonisti/multipuhaltaja
jorma-tapio

Saksofonisti Jorma "Joppe" Tapiota (s. 1957) on sanottu suomalaisen jazzin lainsuojattomaksi. Jos luonnehdinta ymmärretään oman tien kulkemiseksi, musiikillisten raja-aitojen kyseenalaistamiseksi ja tinkimättömäksi luovaan työhön omistautumiseksi, se pitää täysin paikkansa.

Tapio aloitti musiikkiharrastuksensa avantgarden ja undergroundin välimaastosta 1970-luvun Turussa soittamalla musiikkia bebopista rockiin. Vuonna 1984 Tapio osallistui Edward Vesalan workshopiin, joka oli lähtölaukaus tiiviseen yhteistyöhön Vesalan kanssa tämän kuolemaan asti. Vesalan Sound & Furyssä Tapio oli mukana koko bändin historian ajan, myös kaikilla ECM:lle tehdyillä levyillä. Sound & Fury on jäänyt historiaan eräänä aikansa tärkeimmistä ja yhtenä kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista jazzbändeistä. Edward Vesalan visio elää edelleen monen kokoonpanossa soittaneen muusikon nykytuotannossa.

Jorma Tapiolla riitti Sound & Fury -kaudella energiaa myös muihin yhtyeisiin, joista mainittakoon esimerkiksi aktiivisesti keikkaillut Tapio-Hongisto kvartetti sekä Krakatau, jonka ensimmäisessä kokoonpanossa ja debyyttilevyllä saksofonisti soitti. Omia kokoonpanoja olivat Hugrymen ja siitä jalostunut, hurja puhallinorkesteri Hugry Tribal Marching Band. Pienimuotoisempi puhallinyhtye oli Open Mind -trio saksofonisti Pepa Päivisen ja fagotisti Heikki Wiklan kanssa.

1990-luvun lopulla Tapio sairastui vakavasti eikä pystynyt soittamaan kunnolla moneen vuoteen. Jäljelle jäänyt energia kanavoitui kuitenkin erittäin positiivisena ilmiönä Tapion pistämällä pystyyn Tse-Tse-klubin, jonka ideana oli tarjoilla kaikenlaista kiinnostavaa ja korkealaatuista musiikkia vapaasta jazzista kansanmusiikkiin ja nykymusiikkiin asti. Semifinalissa, Saunabarissa ja UMO Jazz Housessa vuosina 1998-2001 toiminut Tse-Tse oli Helsingin musiikkielämässä keidas kiinnostavalle marginaalimusiikille, jonka punaisena lankana olivat rohkeus ja yllätyksellisyys.

Yksi Jorma Tapiota mukavasti työllistäneistä alueista on ollut teatteri-, elokuva- ja kuunnelmamusiikki, jota saksofonisti on tehnyt sekä yksin että Edward Vesalan kanssa.

Tällä vuosituhannella Tapio on pystynyt myös hiljalleen palaamaan soiton pariin, ja yhteistyö tutun norjalaisten lyömäsoittaja Terje Isungsetin kanssa on jatkunut Tapion esiintymällä useasti Norjassa rumpalin järjestämillä keikoilla sekä Rolling Thunderin uuden version puitteissa. Tapiolla on ollut viime vuosina myös trio, Kaski, joka tosin perustamisvuonnaan, 2002, oli muodoltaan kvartetti. Triokokoonpano sai alkunsa koulukonsertteja esittäneestä workshop-yhtyeestä basisti Tero Siitosen ja lyömäsoittaja Janne Tuomen kanssa. Yhtye on sittemmin käynyt läpi useita muutoksia jäsenistössään. Palattuaan jonkin aikaa kestäneeltä tauolta Kaski aktivoitui uudelleen vuonna 2012, ja nykyisellään aktiivisessa yhtyeessä soittavat Tapion lisäksi Ville Rauhala ja Simo Laihonen. Sessiomuusikkona Tapiota on kuultu Samuli Mikkosen 7 henkeä -kokoonpanossa, myös projektin samannimisellä albumilla.

ed. Annamari Innanen 28.4.2014