Siirry pääsisältöön

Joonas Haavisto (s. 1982) on suomalainen pianisti ja säveltäjä. Hän on yksi kiinnostavimmista nuorista muusikoista pohjoismaisen jazzin kentällä nykyisin, ja on voittanut useita kansainvälisiä musiikkikilpailuja ja esiintynyt ympäri Eurooppaa eri yhtyeiden kanssa.

Haavisto aloitti musiikkiopintonsa 7-vuotiaana kotikaupunkinsa Kokkolan konsevatoriossa, jossa hän soitti kontrabassoa ja lauloi poikakuorossa, kunnes tapasi pianisti Sid Hillen ja alkoi ottamaan häneltä pianotunteja 16-vuotiaana. Valmistuttuaan lukiosta Haavisto pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 2002, missä hän opiskeli jazzpianismia Mikael Jakobsonin, Jim Beardin, Jukkis Uotilan ja Seppo Kantosen johdolla. Opintojensa ohella Haavisto osallistui useille mestarikursseille sekä opiskeli sävellystä ja pianonsoittoa Sibelius-Akatemian stipendin turvin Miamin yliopistossa vuonna 2005. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2011.

Haavisto on muusikkouransa aikana ehtinyt soittamaan useissa merkittävissä jazzyhtyeissä, kuten UMOssa ja kitaristi Jukka Tolosen Cool Train -kokoonpanossa. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt esiintymään myös monien kuuluisien jazzartistien, kuten Jerry Bergonzin, Ron McLuren, John Fedrockin, Jukka Perkon ja Jukkis Uotilan kanssa.

Viime aikoina Joonas Haavisto Trio on esiintynyt useilla eri jazzfestivaaleilla ja -klubeilla ympäri Eurooppaa. Trio julkaisi debyytialbuminsa nimeltään Blue Waters lokakuussa 2009 sekä Suomessa että Japanissa, ja on saanut erinomaisia arvioita suomalaiselta ja japanilaiselta medialta. Trion lisäksi Haavisto on esiintynyt viime vuosina suurten suomalaisten orkestereiden mm. Lapin kamariorkesterin solistina.