Siirry pääsisältöön

Esa Onttonen

kitaristi/ säveltäjä
esa-onttonen

Kuva/ Photo: Teemu Salminen

Profiili

Syntynyt1975
Linkit
Yhtyeet

Esa Onttonen (s. 1975) tarttui kitaraan 9-vuotiaana ja tutustui jazziin kotikaupunkinsa Jyväskylän musiikkikoulun kitaratunneilla. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän pääsi saman tien Sibelius-Akatemian jazzosastolle, jossa hän aloitti syksyllä 1994. Vajaat kolme vuotta Onttonen opiskeli kitaransoittoa Jarno Kukkosen ja Raoul Björkenheimin johdolla, kunnes pääaineeksi vaihtui jazzsävellys.

Opiskeluaikojen varhaisista yhtyeistä urkuri Mikko Helevän Big Brother -kvintetti nousi merkittäväksi Onttosen sävellysten esittäjäksi. Myöhemmin Onttonen on soittanut ja levyttänyt rivijäsenenä laulaja Mirja Mäkelän yhtyeessä, Jenny Robson Bandissa sekä viulisti Ari Poutiaisen NonAlikessa. Kitaristin kaksi omaa yhtyettä ovat olleet Mikko Innasen kanssa liidattu Gourmet sekä täysin improvisoitua musiikkia esittävä Gnomus-trio. Lisäksi Onttonen organisoi yhdessä Gnomuksen ja Nuijamiehet-yhtyeen muusikoiden kanssa levymerkin, Fiasko Recordsin, jonka ensimmäinen julkaisu oli trion tammikuussa 2000 Agricolan kirkossa soittamasta keikasta editoitu Gnomus. Gnomuksen maine kiiri myös keikkarintamalle, ja bändin jännittävää musiikkia on voinut kuulla livenä monilla klubi- ja festivaalikeikoilla.

Onttosen lopputyö Sibelius-Akatemian jazzsävellyksen koulutusohjelmaan oli sarja nimeltä "Noin viisi kappaletta big bandille ja saksofonille", jonka UMO kantaesitti marraskuussa 2001, solistina Mikko Innanen. 45-minuuttinen konsertti sai ylistävät arviot, ja Onttonen nousi kertaheitolla maamme kiinnostavimpien jazzsäveltäjien joukkoon. Myöhemmin hän on tehnyt tilaussävellyksiä Jyväskylä Big Bandille ja UMOlle sekä erilaisille pienemmille kokoonpanoille. Vuonna 2006 kitaristi kirjoitti suuren tilausteoksen Mikkelin kaupunginorkesterille.

Sovittajana Onttosella on meriittilistallaan kaksi hienoa kokonaisuutta UMOlle, solisteina urkuri Jukka Gustavson ja saksofonisti Jukka Perko. Big band -sovitusten lisäksi Onttonen on tehnyt yhteistyötä myös Avanti!n kanssa, ja käynyt opettamassa sähkökitaran soittoa, yhtyetyöskentelyä ja pop/jazz-teoriaa Oulun Seudun Ammattikorkeakoulussa.