Siirry pääsisältöön

Eerik Siikasaari

basisti
eerik-siikasaari

Profiili

Syntynyt1957
Yhtyeet

Eerik Siikasaari (s. 1957) aloitti musiikkiharrastuksen kuusivuotiaana pianonsoitolla, mutta 12-vuotiaana piano vaihtui sähköbassoon ja neljä vuotta myöhemmin kontrabassoon. Siikasaari opiskeli bassonsoittoa ensin Pop & Jazz Konservatoriossa, kunnes pääsi opiskelemaan jazzosastolle Sibelius-Akatemiaan, mistä hän vamistui musiikin maisteriksi. 1970-80-lukujen vaihteessa basisti sai tärkeää bändikokemusta soittamalla rumpali Jukkis Uotilan kvartetissa ja saksofonisti Seppo "Paroni" Paakkunaisen Kareliassa.

Vuonna 1988 Siikasaari perusti Iiro Rantalan ja Rami Eskelisen kanssa Trio Töykeät-yhtyeen. Kolmikko kehitti persoonallisen konseptin, jossa Rantalan sävellykset saivat tuekseen huikeat musiikilliset taidot ja harkitut sovitukset, ja ohjelmistoon lisättiin runsaasti enemmän huumoria kuin suomalaisessa jazzissa 1980-luvun lopulla oli ollut keskimäärin. Jo perustamisvuotenaan Trio Töykeät voitti eurooppalaisten jazzbändien kilpailun Belgian Hoeilaartissa. Ensimmäisen Jazzliiton kiertueensa yhtye teki vuonna 1989, ja debyyttilevy Päivää! (Sonet) tervehti suomalaista jazzyleisöä seuraavana vuonna.

Rantala ja Eskelinen opiskelivat New Yorkissa Manhattan School of Musicissa vuosina 1990-1993, ja pianistin ja rumpalin palattua Suomeen Trio Töykeät keikkaili runsaasti ympäri maailmaa Kuubassa, Meksikossa, Euroopassa, Australiassa sekä Kaukoidässä. Bändi julkaisi ahkerasti tasokkaita leyjä, ja vuonna 1995 julkaistu albumi Jazzlantis voitti julkaisuvuotensa Jazz-Emmankin. Samoihin aikoihin Siikasaari sekä Rantala palkittiin peräkkäisinä vuosina, 1995 ja 1996, Jazzliiton Yrjö-palkinnoilla. Trio Töykeät saivat kunnian olla myös ensimmäinen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa soittanut jazzyhtye, kutsujana Martti Ahtisaari vuonna 1996.

2000-luvun taitteessa ja sen jälkeen yhtyeeltä ilmestyi tasaisesti laadukkaita levyjä, ja kokoonpano keikkaili edelleen aktiivisesti maailmalla sekä Suomessa. Vuonna 2008 Trio Töykeät kuitenkin lopulta yli 2000 keikkaa ja seitsemän levyä rikkaampana sekä 43 maata kiertäneenä ilmoitti lopettavansa toimintansa. Lopettamiseen ei liittynyt sen suurempaa draamaa: yhtye koki vain tullensa yhteisen tiensä päähän. Kaiken kaikkiaan Trio Toykeät oli varmasti yksi 1990-luvun suosituimpia suomalaisia jazzbändejä, ellei jopa suosituin.

Trio Töykeiden lisäksi Siikasaari on soittanut pitkään Espoo Big Bandin kompin ankkurina, myös orkesterin ulkomaan kiertueilla, sekä opettanut Espoon pop/jazzopisto Ebelissä. Pääkaupunkiseudun jazzelämässä Siikasaari on kysytty sessiomuusikko, ja hän on ehtinyt vaikuttaa muun muassa haitaristi Mika Huusarin bändissä, Piirpauke-yhtyeessä sekä erilaisten laulelma- ja lastenmusiikkiprojektien basistina.