Siirry pääsisältöön

Ari-Pekka "Ape" Anttila

basisti/ kitaristi/ säveltäjä/ tuottaja/ opettaja
ari-pekka-ape-anttila

Ari-Pekka “Ape” Anttila (s. 1966) on hyvin monipuolisesti jazzmusiikin alalla toimiva kitaristi, basisti, säveltäjä, tuottaja ja opettaja. Anttilan musiikillinen ura on alkoi jo teini-iässä, kun hän soitti bassoa isänsä yhtyeessä. Varsinainen sysäys muusikon tielle lähti kuitenkin Kaustisen musiikkilukiosta, mistä tie vei ensin Lappfjärdin kansankorkeakoulun pop/jazz-linjalle, sitten Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorioon ja lopulta Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 1989. Anttilasta tuli nopeasti hyvin kysytty basisti Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa, ja hän pääsi vaikuttamaan useisiin 1990-luvun keskeisimmissä jazzyhtyeissä, kuten vibrafonisti Severi Pyysalon The Frontissa sekä trumpetisti Mika Myllärin kvintetissä. 1990-luvun puolivälissä basisti osallistui Belgiassa Hoeilaartin jazzyhtyekisaan kahden kitaristin, Pekka Luukan ja Risto Toppolan bändeissä, tuloksena molemmilla kerroilla toinen sija.

Anttila on aina säveltänyt kappaleita niille lukemattomille yhtyeille, joissa on 1990-luvun puolivälin jälkeen soittanut. Kokoonpanoista pitkäikäisimpiä ovat trumpetisti Antero Prihan Breadmachine ja pianisti Riitta Paakin trio. Sibelius-Akatemian A-tutkintokonserttiaan varten Anttila perusti oman kvartetin, jossa soittivat saksofonisti Sonny Heinilä, kitaristi Jarmo Saari ja rumpali Markus Ketola. Kokoonpano ei jäänyt kuitenkaan pitkäikäiseksi, sillä pian muodostunut groovejazz-ilmiö Quartet Coyote vei Anttilan mukanaan. Quartet Coyote nautti nopeasti pääkaupunkiseudun jazzelämässä pientä kulttisuosiota 2000-luvun taitteessa, ja yhtye pääsi tekemään myös Jazzliiton kiertueen vuoden 2000 joulukuussa.

Ape Anttilan kiinnitysten määrä muiden liidereiden yhtyeissä on tällä vuosituhannella edelleen kasvanut: monitaitoisen basistin komppausta on voinut kuulla niinkin erilaisissa kokoonpanoissa kuin pianisti Sid Hillen Platypus Ensemblessä, Lenni-Kalle Taipale Groupissa, UMOssa ja MMQ:n riveissä. Hän on tehnyt paljon myös sävellys- ja sovitustyötä televisioon ja erilaisiin kilpailuihin. Vuonna 2007 Anttila perusti Lohjalle jazzlaulajavaimonsa Ira Kaspin kanssa RytmiOmena-nimisen rytmimusiikkiin keskittyneen musiikkikoulun, joka on saanut suurta suosiota paikallisten nuorten muusikoiden keskuudessa.

Anttila sai vuonna 2009 Valtion Säveltaidetoimikunnan myöntämän kolmevuotisen taiteilija-apurahan.