Siirry pääsisältöön

Anssi Nykänen

rumpali
anssi-nykanen

Kuva/ Photo: Ville Vainio

Profiili

Syntynyt1965
Linkit
Yhtyeet

Anssi Nykänen (s. 1965) lienee maamme työllistetyin rumpali, tyylikäs joka paikan rytmihöylä sekä arvostettu ja pidetty soittajakollega, niin sanottu muusikkojen muusikko. Nykäsen skaala ulottuu iskelmästä, popin, rockin ja rhythm & bluesin kautta improvisoivaan rytmimusiikkiin, varsinkin riuskaa otetta vaativaan funk- ja beatjazziin.

1980-luvun loppupuolella Nykänen soitti Pepe Ahlqvistin H.A.R.P-kokoonpanossa ja jonkin aikaa myös kitaristi Ilkka Niemeläisen Instinctissä. Seuraavan vuosikymmenen alussa rumpalia työllisti kosketinsoittaja Jussi Liskin yhtye Lentävä Siemen ja vuodesta 1992 alkaen basisti Pekka Pohjolan bändi, jossa Nykänen viimeistään soitti itsensä maamme suuren jazzyleisön sydämiin.

Vaikka Pekka Pohjolan yhtyeessä riitti kiireistä sekä Suomessa että ulkomailla, rumpalilla oli aikaa vetää myös omaa fuusiojazz-yhtyettä nimeltään Anssi Nykäsen Loop Treatment. Yhtye teki Jazzliiton kiertueen vuonna 1995, ja kitaristi Seppo Tyni käytti yhtyettä kahden oman soololevynsä runkobändinä.

Anssi Nykänen ja basisti Harri Rantanen ovat muodostaneet 2000-luvulla todella käytetyn rytmikaksikon, jonka saumaton yhteistyö kuljettaa esimerkiksi Eero Koivistoisen funk-albumia Helium. Kitaristi Tomi "Varre" Vartiaisen Husbandissa Nykänen ja Rantanen ovat soittaneet jo pitkään, myös trion molemmilla levyillä. Vuonna 2006 julkaistulla Homo Sapiens -albumilla Husbandin toisena kitaristina on Marzi Nyman, jonka oman trion kompista huolehtivat niin ikään Nykänen ja Rantanen. Pitkään yhdessä soittanut parivaljakko tunnetaan laajalti, ja ammattikentän arvostuksesta on osoituksena Vuoden muusikko -palkinto, jonka Suomen Muusikkojen Liitto myönsi Nykäselle jo vuonna 1995.