Siirry pääsisältöön

Aili Ikonen

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja/ opettaja
aili-ikonen

Photo: Heli Blåfield

Aili Ikonen on valovoimainen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja, jonka kolmas sooloalbumi Suru ei oo suora viiva julkaistiin syksyllä 2020.

Artistin poikkeuksellisen laaja ura sisältää niin kolme suomenkielistä sooloalbumia kuin lukuisia muita kollaboraatiolevyjä, big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja jazziskelmiäkin. 

Ikonen esiintyy laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kanssa. Häntä on kuultu lukuisten orkesterien kuten Radion SinfoniaorkesterinUmo Helsinki Jazz OrchestranTurun Filharmonisen OrkesterinNorrbotten Big BandinTampere Filharmonian kuin Dallapénkin solistina. Ikosen laulua ja musiikkia on voinut kuulla myös kokoonpanoissa Kvalda, Hereä ja kolmesta laulavasta siskosta koostuva Ikosen Siskot. Ikonen tunnetaan nykyisin myös Rajaton-lauluyhtyeen jäsenenä.

Levyttävänä artistina Aili Ikonen on toiminut vuodesta 2004 alkaen. Diskografia sisältää muun muassa kolme sooloalbumia Suru ei oo suora viivaPiirrä minut ja Laulan, Hereän Emma-ehdokkaanakin vuonna 2016 kilvoitelleen Veden värit -levyn, suomalaisen jazziskelmän ytimeen pureutuvan Jazzbasillin yhdessä HERD-jazztrion kanssa sekä Ella Fitzgeraldille omistetun albumin Aili Ikonen & Tribute to Ella.

Keväällä 2019 yhdessä Jukka Perko Avaran kanssa julkaistu albumi Laulu keskeneräinen pureutui 60-luvun lauluntekijyyteen Hectorin suomenkielisin uusin käännöksin. Ikosen pitkäikäisin jazzyhtye Kvalda voitti vuonna 2004 pohjoismaiden välisen Young Nordic Jazz Comets- kilpailun ja on julkaissut kolme pitkäsoittoa.